EFTERÅR 2025 – aarhus og ONLINE
I dette forløb vil du lærer at udvikle og tilbyde lettere mentaliseringsbaserede behandlingstilbud til børn og unge.
Kurset giver en introduktion til, hvordan mentalisering kan anvendes i behandlingsarbejdet med børn og unge. Fokus vil være på de udfordringer, mange børn og unge står med i dag – og hvordan du, med en tværdiagnostisk tilgang, kan forstå og støtte dem, herunder børn og unge med diagnoser og belastninger.
Der vil være særlig opmærksomhed på, hvordan man samtaler med børn og unge, og hvordan man skaber et trygt og udviklende samtalerum.
Afslutningsvis retter vi fokus mod gruppebehandling med udgangspunkt i manualen MindUS. Du vil også få adgang til vores digitale platform med to mentaliseringsbaserede psykoedukative gruppeprogrammer: MindUS og MindTheParents. Programmet giver både generel viden om psykoedukative gruppeforløb og specifik indsigt i de to nævnte programmer, som er målrettet henholdsvis unge og deres forældre.
Efter kurset vil du være bedre rustet til at implementere og lede psykoedukative gruppeforløb for unge (og forældre) med udgangspunkt i mentaliseringsteknikker.
Formålet med undervisningsforløbet er at uddanne kursisterne i mentaliseringsbaserede, lettere behandlingsforløb. Der vil være fokus på både individuelle forløb og psykoedukative gruppeforløb, med særligt fokus på at styrke mentaliseringsevnen i en gruppesammenhæng.
Forløbet er rettet mod psykologer og PPR-psykologer der varetager lette behandlingstilsbud
MindUS:
MindTheParents:
Begge programmer er udviklet og afprøvet i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration.
Du modtage et fysisk eksemplar af en manual målrettet Mindus .Herunder kan du se et kort uddrag af MindUS manualen (Manualenmanual består af ca. 85 siders beskrivelse af de forskellige sessioner som gruppeprogrammet indeholder).
Herunder kan du se et eksempel på den online platform du får adgang til hvis du køber MindUs gruppeprogrammet. MindTheParents programmet er opbygget på samme måde.
Kontakt kursusleder Johanne Zinck Jørgensen ved spørgsmål:
johanne@centerformentalisering.dk
Dag 1: Introduktion til mentalisering i arbejdet med unge i mistrivsel
Dag 2: Hvorfor er der så mange børn og unge, der har det svært i dag?
Dag 3: Hvordan arbejder vi med mentaliseringsbaseret med børn og unge?
Dag 4-5: MindUs og Mind the Parents:
Dag 6: Adgang til online univers
Dag 1: I lokaler i Aarhus C i gåafstand fra banegården. Rosenkrantzgade 31, 2. tv, 8000 Aarhus C.
?
Ved uddannelsens afslutning uddeles kursusbevis.
KOMPETENCEFONDEN: Denne uddannelse kvalificerer dig til at kunne forstå og anvende teori fra mentaliseringsteorien til at kunne implementere og lede psykoedukative gruppeforløb for unge og forældre, baseret på mentaliseringsteknikker.
14.400 kr. ekskl. moms. inkl. forplejning og et eksemplar af både manualen til MindUs og MindTheParents.
PROGRAM
Dato: Onsdag d. 27. august 2025
Tidsrum: 9.00 – 15.00
Underviser: Mette Bak Gundersen
Mentaliseringsbaserede samtaler og behandling i forhold til børn og unge:
Dato: Fredag d. 26. september 2025
Tidsrum: 9.00 – 15.00
Underviser: Janne Østergaard Hagelquist
Materialer: Som en del af undervisningsforløbet vil deltagerne modtage:
Undervisningsgang: Adgang til videobaseret læringsunivers.
Som en del af forløbet får deltagerne adgang til et online videounivers, der kan tilgås lokalt. Her præsenteres en gennemgang af alle gruppemøder, introduceret af erfarne gruppeledere. Deltagerne får desuden adgang til ekstra materiale med øvelser og film, som kan tilpasses den konkrete målgruppe.
Materialet inkluderer:
Manual for MindUs og Mind the Parents
PowerPoint-præsentationer til 6 gruppemøder
Tips og tricks til arbejdet med grupper
Undervisningen varetages af Lobna Hleihel og Rikke Nielsen.
*Der tages forbehold for ændringer i programmet, som ikke påvirker det samlede udbytte af efteruddannelsen.
Undervisere på efterudannelsen
Susanna de Lima er autoriseret psykolog og har siden 2001 været med til at udvikle forskellige behandlingsmodeller for udsatte voksne og unge med komplekse vanskeligheder, herunder rusmiddelproblemer.
Til dagligt arbejder Susanna med faglige udviklingsopgaver, supervision, undervisning og terapi i forhold til udsatte unge med særlig interesse for udsatte unge med rusmiddelproblematikker og kompleksiteten hos denne målgruppe. Susanna ser en vigtig udfordring i at spotte rusmiddelproblematikker blandt unge og udsatte unge så tidligt som muligt, idet vi har en særlig mulighed for at forebygge, at de unge udvikler et liv med misbrug. Den særlige udfordring ligger i både at folde kompleksiteten ud og samtidig finde ind til de bagvedliggende faktorer, som fastholder den enkelte ung i et problematisk rusmiddelbrug/misbrug.
Derudover har Susanna stor erfaring med implementering af mentaliseringsbaseret behandlingstilgange i forskellige kontekster, herunder miljøterapeutiske, pædagogiske og kliniske kontekster.
Janne Østergaard Hagelquist er autoriseret psykolog og godkendt som specialist i børnepsykologi og supervision. Hun arbejder med behandling af børn, unge og familier, hvor der har været omsorgssvigt, overgreb og/eller vold. Janne er grundlægger af Center for Mentalisering, som har til formål at udbrede viden om mentalisering og anvendelsen af mentaliseringsbaseret behandling i arbejdet med udsatte børn, unge og voksne. Janne er forfatter og medforfatter til flere bøger, herunder ”Mentalisering i mødet med udsatte børn” (2012), ”Mentalisering i pædagogik og terapi” (2014), “Mentaliseringsguiden” (2015), “Mentalisering i organisationen” (2016), “Mentalisering i familien” (2017), “Mentalisering i ledelse og samarbejde” (2019) og senest “Mentalisering i supervision” (2025).
Mette Bak Gundersen er autoriseret cand. psych. Hun har de sidste to år arbejdet som privatpraktiserende psykolog med speciale indenfor traumer og sorg. Hun arbejder både med voksne, børn og familier, som på den ene eller anden måde har fået sorg tæt på livet gennem kritisk sygdom, død eller andre traumatiserende oplevelser. Mette har bl.a. erfaring fra tidligere ansættelser i PPR, Kræftens Bekæmpelse og Palliativt Team. Her har hun både haft terapeutiske forløb, men også undervist og superviseret forskellige faggrupper, som arbejder med alvorligt syge og døende mennesker og deres pårørende. Hun tilbyder undervisning til forældre, pædagogisk personale og sundhedspersonale om eksempelvis ’Børn som pårørende’, ’Familieliv, børn og sorg’, ’Sygdomsramte børn’ el. ’Sorg og mentalisering’. Derudover superviserer Mette fagpersonale som på forskellig vis kommer i berøring med målgruppen. Mette er særligt optaget af, hvordan vores mentalisering påvirkes ved alvorlig sygdom og tab – både hos professionelle, patienter og pårørende – og herunder, hvordan vi som professionelle kan støtte mulighed for mentaliserende samspil i de relationer vi møder og selv indgår i, i arbejdet med kritisk sygdom og sorg.