Relevant skønlitteratur, biografier og personlige beretninger

Nedenfor anføres forskellige relevante skønlitterære bøger og personlige beretninger.
Læs mere om mentalisering her. Du kan finde yderligere litteratur, der relaterer sig til mentalisering og udsatte børn, unge og voksne her.

Skønlitteratur

Et lille liv

Af Hanya Yanagihara

“Et lille liv” er en gribende og omfangsrig fortælling om, hvordan barndomstraumer former voksenlivet. Der er virkelig stærke beskrivelser af skam, geniscenesættelse og selvskade, men også af venskaber og betydningen af at blive mødt af omsorgsfulde mentaliserende mennesker.

AR

Af: Auður Ava Ólafsdóttir

En islandsk mand har mistet retningen i sit liv og rejser til et krigshærget land for at begå selvmord, men gennem mødet med menneskene får han lysten til livet tilbage. En historie om eftervirkningerne af krig om traumer, om selvmordstanker og betydningen af relationer. Bogen tydeliggør, at lidelse kan se vidt forskeligt ud, men heles gennem mødet med andre mennesker.

Sygeplejersken

Af Kristian Corfixen

Utroligt, at en dokumentarisk beretning kan være så spændende som “Sygeplejersken” er. Forfatterens ambition er at høre alle perspektiver omkring sygeplejerske-sagen, hvor en sygeplejerske bliver idømt 12 års fængsel for flere drabsforsøg på patienter på Nykøbing Falster Sygehus.

Romanen vækker til eftertanke om ”bystander-syndromet”, hvor mange synes at have en viden at handle på uden at reagere, og hvor let det er at overse og bortforklare og lade sig manipulere med, og hvor fatale konsekvenser det kan have.

Guds bedste børn

Af Morten Pape

Vi har før anmeldt Morten Papes “Planen”, men “Guds bedste børn” er endnu bedre!
Historien tager udgangspunkt i en autentisk hændelse – et drab på et avisbud i København. Alle de involverede er teenagere. Avisbuddet, hans ven og de to overfaldsmænds respektive perspektiver bliver på forrygende vis beskrevet. Hver gang perspektivet skifter, tænker man, at det er umuligt at mentalisere modparten, efter at have hørt, hvad de har gjort, men så bliver endnu en fortvivlet, omsorgssvigtet, traumatiseret teenager på rørende vis præsenteret.
Morten Pape beskriver de unges indbyrdes relationer, deres håb, deres drømme, deres uregulerede og intense følelser, deres møde med systemet og ikke mindst den historie med traumer og omsorgssvigt, der ligger bag deres respektive selvdestruktive og afstumpede adfærd.
Det er barskt, det er råt, men mest af alt er det så sørgeligt.

Harpiks

Af Ane Riel

Bogen “Harpiks” af Ane Riel handler om pigen Liv, der vokser op i en familie med helt egne normer og værdier, som langsomt falder fra hinanden. Bogen beskriver på rørende og uhyggelig vis, hvordan børn er loyale overfor deres forældre.

Forbandede yngel

Af Anne-Cathrine Riebnitzsky

God bog som levende beskriver fire søskendes relationer indbyrdes, og til deres forældre, som konsekvens af at vokse op med omsorgssvigt vold og psykisk sygdom.

Kunsten at græde i kor

Af Erling Jepsen

Fremragende klassiker som man ikke må snyde sig selv for. Romanen skildrer overgreb, uhensigtsmæssige familiedynamikker og det at blive teenager. Dertil er bogen ualmindeligt morsomt fortalt.

Glem det – Dårligt nyt – En smule håb

Af Edward St Aubyn 

Forfatteren til denne roman har selv fået en hård start på livet, da han som 5-årig blev udsat for incest af sin far. Disse traumer ledte til et senere og langvarigt stofmisbrug som Edward Aubyn formåede at vriste sig ud af, og resultatet blev denne bog.
Romanen er en fortælling, med stor inspiration fra forfatterens eget liv, om overgreb, misbrug og identitetssøgen i den adelige overklasse i England. Hovedpersonen er Patrick Melrose, og denne bog indeholder de første tre bind i serien om Patrick.
Særligt ved bogen er, at den skildrer hvordan svigt også foregår i overklassen. Edward Aubyn formår at fremlægge de gruopvækkende og ubærlige beretninger med humor, samt en særlig sans for finesse.

Pigen uden navn

Af Christina Baker Kline

Interessant og barsk historie om at være plejebarn i USA i hhv. 1900tallet og i dag.
Teenageren Molly, og den betydeligt ældre kvinde Vivian, har begge oplevet livet som plejebørn i USA. Skæbnen binder dem sammen og de to generationer får muligheden for at hjælpe hinanden i deres selvforståelse, tro på livet, samt håb for fremtiden.
Pigen Uden Navn, er en spændende beretning om en ikke så velbeskrevet del af den amerikanske historie i 1900tallet hvor ca. 200.000 togbørn blev anbragt hos familier i Midt Vesten. Hos disse ”plejefamilier” blev en stor del af børnene vanrøgt og misbrugt af de mennesker som havde lovet at tage sig af dem og passe på dem.

Planen

Af Morten Pape

En spændende roman der handler om hvordan det er at vokse op i et miljø med udsatte børn med forskellige etniske baggrunde.
Bogen beskriver på fængende vis, samspillet mellem udsatte danske børn og indvandrer/ flygtninge børn, der vokser op i Urbanplanen. Her skildres børnenes kamp for at passe ind og finde plads i de sociale hierarkier, hvor vold og mobning, er en del af hverdagen.
”Planen” er et godt initiativ der tager emnet op omkring de udfordrende, men også de positive, aspekter ved at være udsat, ung og muslim i Danmark.
Hovedpersonen indgår i forskellige grupperinger med henholdsvis racistiske danskere og utilpassede muslimske drenge. Han observerer hvordan det er fælles for grupperne, at deres sammenhængskræft bygger på fjendebilleder, misbrug af mentalisering og vold. Morten Pape formår at beskrive, hvordan der bag denne adfærd er et eksistentielt menneskeligt behov for at finde mening og relationer.
Bogen er på mange måder en barsk omgang social-realisme spækket med gribende historier om hvordan forældres svigt og transgenerationelle traumer bliver en del af børnenes virkelighed. I bogen er der heldigvis også lyspunkter i form af kærlighed, forelskelse og kammeratskab.

“Hvis der skulle komme et menneske forbi” og “En dag vil vi grine af det”

Af Thomas Korsgaard

En lille nutids romanserie med rå socialrealisme, som beskriver et familiemiljø, hvor alle former for omsorgsvigt er tilstede. Det bliver så råt fordi forfatteren beskriver personernes destruktive relationelle adfærd uden egentligt at hjælpe læseren med at forstå, hvad der ligger bag adfærden. Alligevel lykkes det indirekte rigtigt fint at beskrive smerte, transgenerationelle traumer, geniscenesættelse, vrede og ensomhed men også drømme, håb og kærlighed.

”Drageløberen” (2003), ”Under en strålende sol” (2007) og ”Og bjergene gav genlyd” (2013)

Af Khaled Hosseini

Alle ovennævnte bøger, er værker der efterhånden har lidt år på bagen. Dog er de ikke blevet mindre aktuelle efter den store flygtningekrise som Vesten står ansigt til ansigt med lige nu. Bøgerne er et indblik i en fjern og eksotisk verden med fremmedartede kulturelle værdier og traditioner, som vi kan have svært ved at forstå i vores ende af kloden.
Bøgerne udspiller sig i Afghanistan og temaerne er især undertrykkelse og vold, både i krig men også inden for husets fire vægge. Centrale emner er dog også venskab, “clashet” mellem gamle og nye tænkemåder og ikke mindst kærlighed. I alt tre rørende og gribende fortællinger, hvor man kommer i kontakt med hele ”følelseskompasset”.

Hvor der er fugle

Af Maren Uthaug 

Fortællingen er interessant i en mentaliseringssammenhæng, idet den samme slægtshistorie er skrevet ud fra tre forskellige perspektiver. Herigennem bliver det tydeligt, hvor forskelligt mennesker oplever deres liv liv og relationer. Det er en spændende fortælling – men også en mørk historie om hemmeligheder, løgne, overgreb og ensomhed.

Folkets skønhed

Af Merete Pryds Helle

“Folkets skønhed” af Merete Pryds Helle er et spændende stykke danmarkshistorie, der samtidig på fineste vis beskriver mentaliseringsssvigt og traumer i familien. Romanen afsluttes med forfatterens egen beskrivelse af, hvordan det opleves at være påvirket af transgenerationelle traumer, og hvor vanskeligt det er at at skabe mening i forældres traumatiske minder.

Luftspejling 38

Af Kjell Westös 

En anderledes og interessant roman, hvor opmærksomheden langsomt bliver henledt på betydningen af traumer og dissociation. Bogen omhandler en del af verdenshistorien, der sjældent er direkte i fokus – borgerkrigen i Finland i begyndelsen af det sidste århundrede. På mange måder kunne historien om sekretæren Matilde Wilke og persongalleriet omkring hende, som alle er ubelastede af viden om, hvad fremtiden vil bringe, være en historie om i dag.

Personlige beretninger

Se mor jeg danser

Af Puk Elgård

Puk Elgård beretter om hendes møde med indianerritualer og vejen frem mod at få hendes indianernavn. Beretningen fletter sig sammen med Puks egen livshistorie. Hun fortæller om hendes svære barndom med forældre, der var præget af sorg over Puks storesøsters død. Hendes forældre kunne ikke håndtere sorgen, som blev et unævneligt baggrundtæppe i Puks barndom og som førte hendes forældre ind i et voksende alkoholmisbrug. Indianerritaulerne sætter Puk tilbage til hendes ungdom med en pinagtig konfirmation og erfaringer med at flytte tidligt hjemmefra samt kampen mod angst og relationen til hendes forældre. Sidste del handler om Puks voksenliv, hvor hun arbejder med at finde sig selv, slippe skylden og ansvaret og tale om det der er svært. En rigtig dejlig bog om at klare sig på trods.

Zornig – vrede er mit mellemnavn

Af Lisbeth Zornig Andersen

Bogen er nærmest en klassiker og har man ikke allerede læst den bør man læse Lisbets personlige historie. En helt central pointe er, at man kan leve med omsorgssvigt, vold, seksuelle overgreb, anbringelse og alligevel bryde den sociale arv og blive formand for Børnerådet.

Under danmarks jægersoldater – En bog om at hjælpe børn med at bryde mønstreret

Af Lisbeth Zornig Andersen m.fl.

Gennem bogens første del fortæller en række danske mønsterbrydere kort deres historie. I bogens anden del anvendes disse mønsterbryderes historier til at analysere, hvad der gjorde det muligt for dem at bryde den sociale arv.
Det er interessant at læse de mere eller mindre kendte personers helt korte historier. Historierne giver en fin fornemmelse af personernes individuelle kamp for at klare sig mod alle odds. Lisbeth Zornigs bidrag trumfer dog de øvriges. Hun er simpelthen Danmarks bedste til at formulere, hvordan hun har oplevet omsorgssvigt og traumer og til at turde sætte ord på tabulagte temaer. Den første del af bogen fungerer således rigtig fint.
Resten af bogen er en analyse af de ti mønstrebryderes særlige karaktertræk. Til denne analyse falder det i øjnene, at der bruges et ret følelsesvækkende sprogbrug, hvilket bogens titel ”underdanmarks jægersoldater” er et fint eksempel på. Det er i denne del tydeligt, at der er tale om en debatbog og ikke en fagbog. Som psykolog er det svært ikke at ønske flere psykologfaglige termer og en mere teoretisk måde at gå til materialet på. På den anden side er det vel netop bogens ærinde at nå ud til mennesker, der ikke normalt ville interessere sig for udsatte børn og unge. Det er jo et meget vigtig og positiv ambition som Zornig og co. lykkes med.

Fra vred til voksen

Af Lisbeth Zornig

Lisbeth Zornigs nye bog “Fra vred til voksen” er både letlæst og virkelig god til at give et nuanceret bud på, hvordan traumer og omsorgssvigt kan påvirke voksne.

Lisbeth fortæller i bogen hudløst ærligt om hendes egne senfølger efter at være vokset op med omsorgssvigt og traumer. Hun skriver om, hvordan hun hele tiden kæmper og udvikler sig. Der er beretninger om, hvad senfølger har af betydning for hendes forhold til hendes egne børn, hendes mand, hendes seksualitet, hendes selvopfattelse og forholdet til venner og familie.

For eksempel varmer sådan en lille fin pointe, som den følgende hos os, der arbejder med plejeforældre og døgnområdet:
”Mange gode voksne, der har investeret sig selv i udsatte børn, som på et tidspunkt vender dem ryggen, tror at alt det, der blev sat ind på kærlighedskontoen, er tabt. Jeg håber, jeg med denne historie kan skabe en tryghed for, at alt, hvad der bliver sat ind på den konto, hæves forsigtigt og forvaltes nænsom livet igennem.”

Nielsen, H.E. (2005). Tidligere anbragtes bud på kvaliteten i anbringelsen af børn og unge. Tabuka.

39 tidligere anbragte børn og unge diskuterer deres erfaringer med at være anbragt og kommer med forslag til, hvordan man kan forbedre anbringelsessystemet. Arbejder man med børn og unge, er denne bog meget relevant. Den tydeliggør på rørende vis, hvad kontakt og omsorg betyder for disse børn. Ligesom den ser på pædagoger, plejeforældre, skolelærere, socialrådgivere m.fl. fra det udsatte barns perspektiv.

Englespor

Bogen er et uddrag fra Katrine Lunds dagbog gennem 10 år. Katrine beskriver i dagbogen, hvordan hun kæmper med psykisk sårbarhed, lavt selvværd, selvskade og selvmordstanker. Da Katrine var 23 år, tog hun sit eget liv. Janne Østergaard Hagelquist har sammen med Katrines mor skrevet forord til bogen.

Min mor var besat

Af Peter Øvig

En rigtig velskrevet beretning om depression, kompliceret forhold til mor og en barndom præget af en forælder med psykisk sygdom.

Peter Øvig går journalistisk til værks og inddrager mange perspektiver omkring sin deprimerede mors liv og depression. Men i skriveprocessen rammes han selv af depression og beskriver indefra den ulidelige, altødelæggende tilstand, som ender med en indlæggelse. Oplevelse af depressionen indefra har også betydning for forfatterens syn på sin mor, således at det bliver en fin udviklingsroman, hvor forfatteren ender med at formå også at se sin barndom fra sin mors perspektiv og ikke bare beskriver moderen, men reelt mentaliserer hende.

Indigo

Af Vita Andersen

Vita Andersens selvbiografiske fortælling omhandler en barndom med en helt uformående mor og skiftende børnehjem, plejefamilier og familieanbringelser. Det er en barsk historie, der er skrevet som flashback af barndomsminder i et smukt, men også kaotisk sprog, som den lille Vitas oplevelse af verden. Selvom der er langt fra 40-ernes børnehjem og plejefamilier til i dag, så er romanen alligevel vigtig og et godt bud på læsning for fagfolk, der arbejder med anbragte børn og unge.

Kun når det regner

Af Marie Brixtofte

Dette er en selvbiografisk fortælling, hvor Marie fortæller om sin opvækst med sin alkoholiserede far Peter Brixtofte. Hun fortæller også om, hvordan opvæksten har sat sine dybe spor langt ind i hendes voksenliv. Som læser kan man får man oplevelsen af, hvordan Marie måtte have haft det og hvilke kampe, hun har taget i sit liv. Bogen er letlæst og varm med stor omsorg, både overfor hendes far og for hende selv.

Hungerhjerte

Af Karen Fastrup

I bogen fortæller Karen om tre perioder i sit liv, som hver især har betydning for, at hun ender med at få diagnosen borderline; hendes barndom, hvor hun mister sin lillebror, og hvordan dette tab har betydning for familien, hvor Karen oplever at være i en konkurrence med sin mor om at blive set og anerkendt af faren. Dernæst hendes voksne forelskelse og parforhold til partneren Jann, hvor hun oplever ikke at blive set og bliver mere og mere desperat, ureguleret og til sidst ender med at blive indlagt. -Og perioden efter, hun har fået diagnosen borderline, hvor Karen arbejder med at finde sig selv igen, mødet med psykiatrien og behandlersystemet og kampen for igen at få et godt liv.

En rigtig vigtig og velskrevet bog, hvor det på fineste vis lykkes bogens forfatter at hjælpe læseren med at se bag om adfærden på et menneske, der har fået borderline-diagnosen.

Alt må vige for natten

Af Delphine de Vigan

Der er tale om en selvbiografisk roman, hvor forfatteren på mentaliserende vis forsøger at forstå sin mors historie, og hvad der førte frem til moderens selvmord.
Romanen handler om familie-dynamikker, sorg, traumer og transgenerationelle traumer. Det er dog også en meget smuk bog, hvor forfatteren igen på mentaliserende vis forsøger at forstå de forskellige familiemedlemmer. Udrulningen af familiehistorien er til tider spændende som en krimi, men hele tiden med hele, nuancerede mennesker i hovedrollerne.

Glaspigen

Af Karin Dyhr

Karin Dyhr skriver i denne selvbiografiske beretning om, hvordan hendes oplevelser med seksuelle overgreb i barndommen fører til selvskade, psykose og utallige indlæggelser i hendes voksne liv. Der er tale om en hudløs ærlig fortælling om en kvinde, der gennem mødet med den rigtige behandler formår at kæmpe sig ud af fortiden skygge. Bogen indeholder uddrag af breve skrevet i psykotisk tilstand til venner og familie. En rørende og ærlig fortælling, der absolut er meget læsværdig.

Mig ejer ingen

Af Åsa Linderborg

 

En selvbiografi om at leve med en far der er alkoholiker.
En gribende og samvittighedsfuld fortælling fra et børneperspektiv, om at stå som sidelinjen til sin elskedes fars liv, og følge hans langsomme deroute mod misbrug og forfald. Det der er særligt ved bogen er, at den beskriver kærligheden mellem far og datter, men også en kærlig far der ikke altid formår at træffe de bedste beslutninger.

Går du nu, er du ikke længere min datter

Af Anne Bitsch

Forfatteren skriver om sin barndom med en psykisk syg og alkoholiseret mor. I bogen gennemgår forfatteren gamle breve og interviewer personer omkring sin mor for at udfolde, hvordan det kom dertil for moren, ligesom forfatteren undersøger, hvorfor hun ikke selv fik mere hjælp. Hun interviewer de mennesker, hun ville have ønsket havde hjulpet hende i takt med, at hendes mor blev dårligere og dårligere fungerende, mens forfatteren blev udsat for seksuelle overgreb fra sin far.

Svært barn har mange navne

Af Camilla Johnson

Alle plejeforældre burde læse denne bog, fordi den så fint beskriver, hvordan det er at være plejebarn og besidde ønsket om at passe ind. Bogen handler om oplevelsen af at være til besvær, angsten for at miste alt det, man elsker og kender, og om at mislykkes gang på gang.

Den sidste del af bogen omhandler også det at være en del at ekstremt religiøs sekt (her faderhuset) og være med til at skade og hjernevaske andre – og om vejen ud derfra igen.

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage

Af Naja Marie Aidt

Hvis du har brug for at være mentaliserende og forstå et menneske i sorg, kan bogen ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” af Naja Marie Aidt være et bud på et perspektiv. Det er en rørende smuk og personlig beskrivelse af, hvordan sorg kan opleves efter at have mistet en søn.

Den farlige dreng – Alene på flugt fra nazisterne

Af Boris Cyrulnik

Bogen er meget  interessant – både fagligt og selvbiografisk. På fineste vis balancerer Boris sine minder som skjult og forfulgt forældreløs jøde i Frankrig under 2. verdenskrig med viden og beskrivelse af, hvordan traumatiske minder adskiller sig fra almindelige minder – herunder beskrives traumers betydning for mentalisering og tilknytning. At følge Boris’ personlige og faglige rejse tilbage til hans barndom er berigende og rørende. Samtidig formår bogen at forklare, hvorfor traumatiserede børn fortæller “dækhistorier” eller i Boris’ sprog;  “krypterede historier”.

Boris Cyrulnik er førende inden for litteraturen om psykologisk resiliens og hans teorier herom flettes på fineste vis ind den selvbiografiske historie.  

Forbandede barndom

Af Sapran Hassna

Forfatteren fortæller om sin barndom fra de helt tidlige minder med sin mor og far og fra dagen, hvor hun og hendes søskende bliver anbragt, efter hendes far har slået deres mor ihjel. Vi følger de fire søskende først i en god døgnanbringelse og siden i en plejefamilie, hvor tingene løber helt af sporet med vold, seksuelle overgreb og psykisk/fysisk terror. Måske er den mest interessante del af bogen den sidste beskrivelse af forfatterens ungdomsår. Det er her, hvor hun og hendes søskende møder døgnområdet uden tillid til voksne, med traumer og vanskeligheder med regulering af følelser i bagagen. Denne del af bogen giver et rigtigt godt indblik i, hvad der sker i de unges sind, som man som professionel kan opleve som allermest destruktive og svære at nå.

Frankl, V.E. (1946). Psykologi og eksistens (Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager). Gyldendal.

En bog hvoraf halvdelen er skrevet lige efter anden verdenskrig. Frankl beskriver i bogen sine oplevelser som fange i koncentrationslejr under Anden Verdenskrig. Han beskriver herunder, de faser fangen går igennem, og de reaktioner mennesker udviser, når de fratages alt. Han anfører, at mennesker altid vil søge mening, at der selv i det mest meningsløse kan findes mening, og at man også her har mulighed for at vælge.

Den der lever stille

Af Leonora Christina Skov

I bogen beretter Leonora Christina om, hvordan det er at vokse op i en familie, hvor der er strukturer, regler og konsekvenser, men stor mangel på mentalisering. Anden del af bogen handler om de konsekvenser, opvæksten og hendes forældres brud med hendes har haft for hendes selvværd og hendes søgen efter at blive sig selv – på trods.

I morgen var jeg altid en løve

Af Arnhild Lauveng

En fremragende bog om at være ung med skizofreni.
Det er sådan en bog, hvor man tænker: “Hvorfor har jeg ikke læst den før?” Hvis I, som vi, havde den oplevelse til gode, så læs den! 🙂
Bogen er en medrivende, personlig og faglig beretning om Arnhild Lauvengs årelange kamp mod skizofreni. Det er også en beretning om, hvordan det med mange menneskers hjælp lykkedes hende at blive rask og uddannet psykolog, som hun altid havde ønsket sig.
En bog, der kommer omkring mange vigtige temaer i forhold til ungdomsliv i hænderne på profesionelle; håb, magtesløshed, selvskade, hallucinationer, medicin, men også om betydningen af at blive mødt af roligere, ansvareligere og mere mentaliserende profesionelle.

Unyttig som en rose

Af Arnhild Lauveng

Vi anmeldte for et par uger siden den populære bog ”I morgen var jeg altid en løve” af Arnhild Lauveng. Vi har siden læst ”Unyttig som en rose” af samme forfatter, som er mindst lige så god. Et must read for alle behandlere.
I denne bog dykker Arnhild Lauveng, som er psykolog og har mange års erfaringer som psykiatrisk patient, ned i en række emner i forhold til det at være afhængig af professionelle. Hun skriver om drømme, nuværende øjeblikke, omsorg, brugerindragelse og mentaliserende møder uden egentlig tanke for behandlingsmæssig nytte. Hun skriver så smukt og lærerigt – hele tiden med udgangspunkt i hendes egen historie.

Scener fra et anbragt liv

Af Sabine Beck

Gennem en række unges beretninger om livet før, under og efter en anbringelse, får man et spændende indblik i, hvordan det at være anbragt. Der lægges vægt på, hvad der er betydningsfuldt og huskes fra mødet med de sociale medarbejdere og især pædagoger. Bogen afsluttes med række temaer som kan bruges som udgangspunkt for diskussioner om, hvordan man bedste møder anbragte børn.
Bogen ville således være oplagt til uddannelsesbrug, men også for dem, der har været i feltet i mange år, er det en gave at huske på, hvor forskellige disse børn er, og at hvert enkelt barn skal mødes mentaliserende. Alt i alt en rigtig fin bog.

Selv stilhed hører op

Af Ingrid Betancourt

Ingrid Betancourts selvbiografiske roman beskriver, hvordan hun tilbragte seks et halvt år i fangeskab i den Colombianske jungle.

En spændende og nuanceret beretning om at være underlagt andres magt, om at mentalisere, men alligevel undgå Stockholmsyndromet, om at holde fast i sig selv, men også om kedsomhed, om tilpasning, om ydmygelser der smitter, og om at fastholde troen på sig selv og friheden.

Ti års frihed

Natascha Kampusch

I denne bog beskriver Natascha Kampusch det indre fængsel, hun oplever at være i – både som følge af hendes egne psykologiske efterreaktioner og omgivelsernes reaktioner efter hendes  gidseltagning. Det er trist og lidt skræmmende, at Natashas 10 år uden for fangenskab beskrives som næsten værre  for hende end selve fangenskabet. Denne frustration afspejler sig også i bogen, som desværre ikke er nær så god som den første. Bogen er langt mere præget af Natashas skuffelse, frustration og sorg over hvor svær friheden er, efter hun hele sin ungdom har tilpasset sig fangenskabet, samt alle de negative oplevelser hun har med folk, der er vrede på eller krænker hende. Selv om bogen ikke er så god som den første, er det alligevel interessant at høre, hvordan Natasha reflekterer over hele forløbet ti år efter.

3096 dage

Af Natascha Kampusch

Det er både en spændende og klog bog. Det er imponerende og overraskende, hvordan noget så uhyggeligt som en lille piges kidnapning, indespærring og umenneskelige behandling kan beskrives således, at det er de psykologiske processer hos Natascha og hendes gerningsmand, der står tydeligst. Natasha formår reflekterende og med stor psykologisk indsigt og nysgerrighed at skabe en mentaliserende lærebog om traumer.

Vil man lære noget om tilknytnings- og udviklingstraumer, så er Natascha Kampuschs bog et rigtig godt sted at starte. Selv beskriver Natascha, hvor frustreret hun er over, at alle hendes oplevelser bliver fejet bort med begreber som stockholmsyndrom og tilknytningstraumer. Dermed samler hun opmærksomheden om, at selv de bedste teorier ikke er meget bevendt, hvis de anvendes på en måde, så mennesker føler sig stemplet og sat i bås frem for at opleve sig mødt og forstået.

De uledsagedes bog

Af Michael Graversen

Bogen består af en række personlige beretninger fra uledsagede flygtningebørn. Der er tale om gribende og velskrevne historier, der skildrer mennesker, der befinder sig midt i verdens politiske brandpunkter. Fortællingerne giver indblik i forskellige kulturer gennem personbåret viden om, hvorfor de unge flygter, om selve flugten og om mødet med Danmark.

”De uledsagedes bog” er en vigtig, rørende og spændende bog, som får en kæmpe anbefaling herfra.

Biografier

Linse – jeg gør, hvad jeg vil

Af Linse Kessler og Michael Holbek

Bogen om Linse er utrolig letlæst, og det er interessant at få et indblik i, hvordan Linse tænker.

I bogen beskriver Linse de regler, der gælder i hendes verden om, at man passer på sin familie og dem, man holder af. Den handler om at se vold som en – til tider – logisk og hensigtsmæssig strategi og om normer for, hvem det er rimeligt at stikke ned, at sladre om eller til. Det er ligeledes interessant at læse hendes betragtninger om hierarkiet og livet i fængsel.

I bogen beskrives Linses opvækst som værende vekslende mellem en plejefamilie med struktur, rammer og omsorg – og et liv på Bryggen med en mor, der er glad for Linse og nogen gange lidt mere glad for alkohol, men hvor der også var masser af frihed – og hvad det har af betydning for at skabe en blandet person som Linse.

Den første del af bogen, hvor Linse fortæller om sin opvækst og erfaringer fra sin tid i fængsel og det kriminelle miljø, er langt den mest interessant. Den sidste del indeholder dog nok lige rigeligt om hunde og plastikoperationer for denne anmelders smag.

Rødder – En Gangsters Udvej

Af Nedim Yasar

Bogen er en beretning om Nedim Yasar,  hans opvækst og vejen ind i bandemiljøet. Han fortæller om fængselsophold og til sidst om vejen ud. En vigtig bog, der beskriver en opvækst i et hårdt miljø, hvor traumer og omsorgssvigt er en del af hverdagen. Den beskriver desuden oplevelsen af at kæmpe for at undgå udstødelse, afmagt og ensomhed. En beskrivelse af et parallelsamfund med egne normer, hvor status ære og magt er det vigtigste.
En rigtig fin kronik, der bidrager til forståelsen af  traumer og omsorgssvigt i bandemiljøet og som på fineste vis medvirker til at forstå og mentalisere menneskene bag banderne.

Open

Af André Agassi

På overfladen en selvbiografi fra en tennisspiller, men reelt set en gribende historie om det at vokse op med en voldelig og tyrannisk far, som udnytter sin søns tenniskarriere i et nærmest prostitutionslignende forhold. Bogen sætter fokus på traumer, tvangsritualer, udskejelser, oprør og udadreagerenhed i Andrés proces med at frigøre sig fra sin far.

Trump

af Michael Dantonio

Den bedste træning for mentaliseringsevnen er at mentalisere dem, man har det sværest med.  

Bogen er en fortælling om, hvordan Trumps forretningsimperium har udviklet sig med sideveje af erhvervsmæssige konkurser og mindre fine forretningsmetoder. Det handler om historien om Trumps relationer til hustruer, venner og fjender, men det er også en historie om en lille dreng, der ikke passer ind og som blev plantet på et militærakademi med straf og angst som daglig kost – og hvor overlevelse bliver en kamp, hvor kun den, der ikke stoler på nogen, vinder. Dette bliver hans  tilgang til livet – en tænkning som han senere trak ud i erhvervslivet og nu ind i præsidentembedet.

Der er nok lige rigeligt stof om, hvordan Triumphs forretningsimperium udvikler sig og for lidt om barndom og relationer for en psykologs smag, men dette opvejes af det interessante i at følge Trumps adfærd, som er præget af projektioner, sort/hvid tænkning, misbrug af mentalisering og mest af alt uforudsigelighed.

Find yderligere litteratur om mentalisering og udsatte børn, unge og voksne her.