Relevant skønlitteratur

Nedenfor anføres forskellige relevante skønlitterære bøger.
Læs mere om mentalisering her. Du kan finde yderligere litteratur, der relaterer sig til mentalisering og udsatte børn, unge og voksne her.

Guds bedste børn

Af Morten Pape

Vi har før anmeldt Morten Papes “Planen”, men “Guds bedste børn” er endnu bedre!
Historien tager udgangspunkt i en autentisk hændelse – et drab på et avisbud i København. Alle de involverede er teenagere. Avisbuddet, hans ven og de to overfaldsmænds respektive perspektiver bliver på forrygende vis beskrevet. Hver gang perspektivet skifter, tænker man, at det er umuligt at mentalisere modparten, efter at have hørt, hvad de har gjort, men så bliver endnu en fortvivlet, omsorgssvigtet, traumatiseret teenager på rørende vis præsenteret.

Morten Pape beskriver de unges indbyrdes relationer, deres håb, deres drømme, deres uregulerede og intense følelser, deres møde med systemet og ikke mindst den historie med traumer og omsorgssvigt, der ligger bag deres respektive selvdestruktive og afstumpede adfærd.

Det er barskt, det er råt, men mest af alt er det så sørgeligt.

harpiks

Harpiks

Af Ane Riel

Bogen “Harpiks” af Ane Riel handler om pigen Liv, der vokser op i en familie med helt egne normer og værdier, som langsomt falder fra hinanden. Bogen beskriver på rørende og uhyggelig vis, hvordan børn er loyale overfor deres forældre.

harpiks

Forbandede yngel

Af Anne-Cathrine Riebnitzsky

God bog som levende beskriver fire søskendes relationer indbyrdes, og til deres forældre, som konsekvens af at vokse op med omsorgssvigt vold og psykisk sygdom.

et lille liv

Kunsten at græde i kor

Af Erling Jepsen

Fremragende klassiker som man ikke må snyde sig selv for. Romanen skildrer overgreb, uhensigtsmæssige familiedynamikker og det at blive teenager. Dertil er bogen ualmindeligt morsomt fortalt.

et lille liv

Glem det – Dårligt nyt – En smule håb

Af Edward St Aubyn 

Forfatteren til denne roman har selv fået en hård start på livet, da han som 5-årig blev udsat for incest af sin far. Disse traumer ledte til et senere og langvarigt stofmisbrug som Edward Aubyn formåede at vriste sig ud af, og resultatet blev denne bog.
Romanen er en fortælling, med stor inspiration fra forfatterens eget liv, om overgreb, misbrug og identitetssøgen i den adelige overklasse i England. Hovedpersonen er Patrick Melrose, og denne bog indeholder de første tre bind i serien om Patrick.
Særligt ved bogen er, at den skildrer hvordan svigt også foregår i overklassen. Edward Aubyn formår at fremlægge de gruopvækkende og ubærlige beretninger med humor, samt en særlig sans for finesse.

et lille liv

Pigen uden navn

Af Christina Baker Kline

Interessant og barsk historie om at være plejebarn i USA i hhv. 1900tallet og i dag.
Teenageren Molly, og den betydeligt ældre kvinde Vivian, har begge oplevet livet som plejebørn i USA. Skæbnen binder dem sammen og de to generationer får muligheden for at hjælpe hinanden i deres selvforståelse, tro på livet, samt håb for fremtiden.
Pigen Uden Navn, er en spændende beretning om en ikke så velbeskrevet del af den amerikanske historie i 1900tallet hvor ca. 200.000 togbørn blev anbragt hos familier i Midt Vesten. Hos disse ”plejefamilier” blev en stor del af børnene vanrøgt og misbrugt af de mennesker som havde lovet at tage sig af dem og passe på dem.

et lille liv

Planen

Af Morten Pape

En spændende roman der handler om hvordan det er at vokse op i et miljø med udsatte børn med forskellige etniske baggrunde.
Bogen beskriver på fængende vis, samspillet mellem udsatte danske børn og indvandrer/ flygtninge børn, der vokser op i Urbanplanen. Her skildres børnenes kamp for at passe ind og finde plads i de sociale hierarkier, hvor vold og mobning, er en del af hverdagen.
”Planen” er et godt initiativ der tager emnet op omkring de udfordrende, men også de positive, aspekter ved at være udsat, ung og muslim i Danmark.
Hovedpersonen indgår i forskellige grupperinger med henholdsvis racistiske danskere og utilpassede muslimske drenge. Han observerer hvordan det er fælles for grupperne, at deres sammenhængskræft bygger på fjendebilleder, misbrug af mentalisering og vold. Morten Pape formår at beskrive, hvordan der bag denne adfærd er et eksistentielt menneskeligt behov for at finde mening og relationer.
Bogen er på mange måder en barsk omgang social-realisme spækket med gribende historier om hvordan forældres svigt og transgenerationelle traumer bliver en del af børnenes virkelighed. I bogen er der heldigvis også lyspunkter i form af kærlighed, forelskelse og kammeratskab.

et lille liv

”Drageløberen” (2003), ”Under en strålende sol” (2007) og ”Og bjergene gav genlyd” (2013)

Af Khaled Hosseini

Alle ovennævnte bøger, er værker der efterhånden har lidt år på bagen. Dog er de ikke blevet mindre aktuelle efter den store flygtningekrise som Vesten står ansigt til ansigt med lige nu. Bøgerne er et indblik i en fjern og eksotisk verden med fremmedartede kulturelle værdier og traditioner, som vi kan have svært ved at forstå i vores ende af kloden.
Bøgerne udspiller sig i Afghanistan og temaerne er især undertrykkelse og vold, både i krig men også inden for husets fire vægge. Centrale emner er dog også venskab, “clashet” mellem gamle og nye tænkemåder og ikke mindst kærlighed. I alt tre rørende og gribende fortællinger, hvor man kommer i kontakt med hele ”følelseskompasset”.

et lille liv

Et lille liv

Af Hanya Yanagihara

“Et lille liv” er en gribende og omfangsrig fortælling om, hvordan barndomstraumer former voksenlivet. Der er virkelig stærke beskrivelser af skam, geniscenesættelse og selvskade, men også af venskaber og betydningen af at blive mødt af omsorgsfulde mentaliserende mennesker.

et lille liv

Hvor der er fugle

Af Maren Uthaug 

Fortællingen er interessant i en mentaliseringssammenhæng, idet den samme slægtshistorie er skrevet ud fra tre forskellige perspektiver. Herigennem bliver det tydeligt, hvor forskelligt mennesker oplever deres liv liv og relationer. Det er en spændende fortælling – men også en mørk historie om hemmeligheder, løgne, overgreb og ensomhed.

Hvor der er fugle Af Maren Uthaug

Folkets skønhed

Af Merete Pryds Helle

“Folkets skønhed” af Merete Pryds Helle er et spændende stykke danmarkshistorie, der samtidig på fineste vis beskriver mentaliseringsssvigt og traumer i familien. Romanen afsluttes med forfatterens egen beskrivelse af, hvordan det opleves at være påvirket af transgenerationelle traumer, og hvor vanskeligt det er at at skabe mening i forældres traumatiske minder.

Folkets skønhed forside

Find yderligere litteratur om mentalisering og udsatte børn, unge og voksne her.