MENTALISERINGSJULEKALENDER

En del af det udviklingsfremmende samspil er at lære at registrere, kategorisere, italesætte og regulere følelser.

I Mentaliseringsguiden er der modeller, der beskriver dette, men i det almindelige udviklingsfremmende samspil lærer barnet også, at følelser kan være sammenblandede.

I anledningen af julen har vi fået den dygtige tegner fra Mentaliseringsguiden, Rikke Cilja, til at tegne mellemfølelserne. Hver dag i julemåneden får du ”Dagens følelse” og samtidig mulighed for at høre lidt om nisserne: Preben Menta, ReflekSigne, Teleologis og Santa Fonagy i vores julekalender.

Julekalenderens nissegalleri

Preben Menta Juhl er en unge nisse på 202 år. Han befinder sig ofte i præmentaliseringsmodi, særligt psykisk ækvivalens-modus, deraf navnet Pre(ben)-Menta. I psykisk ækvivalens-modus sættes der lighedstegn mellem virkeligheden og mentale tilstande, og det man oplever, anses derfor som virkeligheden.

Som voksen er psykisk ækvivalens-modus ikke særlig hensigtsmæssig, da man ofte vil være skråsikker på sine egen opfattelser, og derfor ikke kan se andres perspektiver.

ReflekSigne er en reflekteret og charmerende nisse på 207 år. Hun har højst sandsynligt fået sit navn, da hun i forhold til sin unge alder har en meget høj refleksiv funktion.

Teleologis er en ung, hot nisse på 127 år. Han er på grund af sin unge alder ofte i teleologisk modus. I teleologisk modus udtrykkes mentale tilstande gennem målrettede handlinger. Kun det, som eksisterer i den fysiske verden, har en mening.

Som voksen er teleologisk modus uhensigtsmæssig, da man typisk kun forstår mentale tilstande gennem noget, der er fysisk eller målbart.

Santa Fonagy er en klog og mentaliserende nisse på 2 milliarder år. Santa Fonagy er god til at sætte sig i andres sted, og har stor fokus på nisser og juleglade børns mentale tilstande.

EN JULEKALENDER MED ALLE FØLELSERNE

1. december

1. december

Preben Menta står med sin lange flotte nissehue og arbejder ved en kæmpe maskine i Julegavefabrikken. Ved siden af ham står den meget smukke, lyshårede julenisse, ReflekSigne, og til hende siger han:
”Nu skal vi åbenbart til at lave alt om. Sidste år fik vi lavet denne fantastiske julegavemaskine, der laver helt ensartede julegaver. Det var en fantastisk jul sidste år. Vi tidsoptimerede gaveræset, så vi var færdige allerede den 10. december, og vi har påvist, at der er evidens for, at alle børn fik fuldstændig ens julegaver.
Alligevel var børnenes tilfredshedsmåling lavere end i 800 år. For syv flyvende rensdyr, hvordan kan det da være muligt?”
ReflekSigne svarer: ”Men søde Preben Menta, har du tænkt, at det kan være fordi, der er tale om individuelle børn med helt forskellige behov?”
Preben Menta vender hende ryggen, mens han siger ”Nu lyder du julme som Santa Fonagy”

2. december

2. december

Preben Menta kommer ud af Julegavefabrikken og ser, at ReflekSigne står og snakker med den maskuline nisse Teleologis. Preben Menta bryder sig ikke om ham, han er så overdrevet perfekt og kontrolleret. Preben Menta må dog indrømme, at Teleologis med sit tilbageredte skinnende, sorte hår under den røde nissehue er en flot og handlekraftig nisse.
Preben Menta hører Teleologis sige ”… jeg tror ikke på julemanden, før jeg har set ham.”
Preben Menta går ind i diskussionen og siger: ”Men jeg ved, at julemanden findes. Det ved jeg bare.”
Han håber, at få en positiv respons fra ReflekSigne, men hun stirrer bare betaget på Teleologis.

3. december

3. december

Det er en skøn snefyldt vintermorgen, og Preben Menta glæder sig til at komme i gang med at lave julegaver. Han kommer ind i fabrikshallen, og overhører her Santa Fonagy sige til Teleologis: ”Jeg har udvalgt dig til at åbne alle brevene til julemanden i år – tillykke med hvervet min ven.”

4. december

4. december

Preben Menta er blevet hjemme fra Julegavefabrikken. Han har ringet til Santa Fonagy og fortalt, at han er ramt af psykisk ækvivalens og må blive under dynen i dag. Han kan kun tænke én tanke: ”Jeg skal have skovlen under den fedtede Teleologis.” Hvad enten Preben Menta har lukkede eller åbne øjne, ser han den flotte maskuline nisse for sit indre blik.

5. december

5. december

Preben Menta står ved en postkasse langt ude på indlandsisen, og putter breve med falske julegaveønsker fra fiktive børn i postkassen.
Han tænker, hvordan disse ønsker vil få Teleologis til at smøre gavemaskinen med for meget olivenolie, og så vil ReflekSigne og Santa Fonagy indse, at Teleologis ikke er den rette til at åbne julemandens breve.

6. december

Teleologis kigger ind i gavemaskinens åbning, hvor det vælter ud med børnenes ønsker. De er bare anderledes, end de plejer. Der er bl.a. kampfly, maskinpistoler,
slangebøsser og pruttepuder – alt sammen legetøj beregnet til at skade og gøre andre ondt. Preben Menta lurer på Teleologis bag en kæmpe stabel gavepapir, hvor han ser, at ReflekSigne er på vej over mod Teleologis. Om lidt vil hun indse, hvor dårlige gaver, der bliver lavet i år – og at det er Teleologis’ skyld.

7. december

7. december

Det er tidlig morgen i julegavefabrikken. Santa Fonagy går over fabriksgulvet med en bunke åbnede breve og reflekterer højlydt: ”Det er da underligt, at der er masser breve fra indlandsisen. Der plejer da ikke at være mange børn i det område – det er jo lidt udkants-Grønland. Statistisk set plejer der at være breve fra et bredt udsnit af hele verdens børn? …” Santa Fonagy har en ÅBENT sind, og han er nysgerrig på, hvem der mon har skrevet alle disse breve.
Preben Menta står lidt derfra, og han mærker, at det løber ham koldt ned ad ryggen. Hvad gør han nu?

8. december

Santa Fonagy har kaldt Preben Menta ind på sit store julekontor. Han er nysgerrig på Prebens mentaliseringssvigt. Santa Fonagy siger: ”Jeg forstår godt, at man kan have lyst til at lave lidt sjov, når man er en ung nisse. Sådan var jeg også selv. Kan du hjælpe mig med at forstå, hvad der er sket med disse breve?”
Preben Menta dukker sig, og træder sig selv over sine røde nissesokker.

9. december

I dag har Preben Menta slæbt sig på arbejde. Da han kommer ind i produktionshallen, ser han, hvordan alle nisserne står samlet omkring Teleologis, og ingen så meget som hilser på Preben Menta.
I pauserne sidder han alene. Han finder sin ynglings rystekugle frem og ser på, hvordan sneen falder over julelandskabet inde i kuglen.

10. december

Preben Menta sidder på en stol med de andre nisser i nissefabrikshallen. Han er ligesom de andre nisser inviteret til et ”Kom-i-gang møde” omkring et nyt fællesfagligt grundlag til gaveløsning. Santa Fonagy har udvalgt Teleologis til stå for oplægget til det fælles faglige gavegrundlag. Fra sin stol ser Preben Menta Teleologis pege på store oversigter og powerpoints, som han har klistret på hele fabriksvæggen.

11. december

ReflekSigne står med papirerne med de 7 nye doktriner for gaveproduktionen. Alle børns julegaveønsker skal fremover visiteres i tilbud, ydelse og målgruppe, før de bliver produceret i julegavemaskinen.
Preben Menta siger forsigtigt: ”Men er det ikke bare tom indpakning?” ReflekSigne ser helt trist ud og siger: ”Jamen glemmer vi så ikke at være at være mentaliserende i forhold til det enkelte barns julegaveønsker.” Preben Mentas nissespejlneuroner opfanger ReflekSignes følelser, og han kan mærke, han bliver helt fyldt med bekymring.

12. december

I nissekantinen er Preben Menta ved at lægge sidste hånd på et gigantisk nisselandskab. Der er både piberensernisser på kælk, og en stor sø lavet af et spejl omkranset med vat. Preben Menta placerer det sidste kastanjedyr på toppen af bakken. I det samme fornemmer han, at ReflekSigne står bagved ham. Hun siger: ”Hvor er du dygtig, og hvor er det flot!” Preben Menta sætter som prikken over i’et et lys ind i kirken, træder et skridt tilbage, vender sig og ser ReflekSigne dybt i øjnene.

13. december

Preben Menta nærmer sig nissefabrikshallen, da han ser, at hans nisselandskab er smidt ud, og står omme ved affaldscontaineren. Da han kommer ind i kantinen, har Teleologis erstattet nisselandskabet med dunke med risengrøds proteinpulver og en stor fladskærm. På væggen vises et digitaliseret nisselandskab samt de sidste nøgletal fra produktionen. Preben Menta har svært ved at samle sin kæbe op fra gulvet.

14. december

Teleologis har taget røret af den store røde juletelefon. Preben Menta overhører ham tale med nogle små forventningsfulde børn, der har ringet ind for at høre, hvad der er i gaverne i år. Teleologis siger: ”Det kan vi ikke oplyse i år, for vi har først brug for at kunne dokumentere julegaveønskerne, så vi kan indsamle viden til brug for produktionen til næste år. Derfor skal I udfylde en formular på nettet med målgruppeydelse og tilbud.” Preben Menta kigger på de triste grå og ret ens gaver, der kommer ud af julegavemaskinen.

15. december

Preben Menta og ReflekSigne er blevet bænket overfor hinanden ved julefrokosten. De har fået rigeligt nisseøl. Da Preben Menta rejser sig for at række ud efter rødkålen, siger ReflekSigne: ”Jeg har holdt øje med dig, når du står og arbejder. Du binder altså sødeste sløjfer på julepakkerne i år”. Preben Menta kan mærke rødmen i sine kinder.

16. december

Det er dagen efter julefrokosten. Santa Fonagy sidder med benene oppe på bordet på sit kontor. ”Du er godt nok grå i hovedet Santa Fonagy”, siger Preben Menta. ”Jeg har tænkt over noget, det bekymrer mig. Vi laver så mange ens gaver til alle verdens børn. De bor jo i forskellige kontekster, og de er helt forskellige i udviklingsaldre. Kan det overhovedet blive gaver, der skaber udviklingsfremmende samspil?”
Santa Fonagy roder op i sit vilde hår og siger: ”Jeg forstår godt din bekymring, men prøv at have et ÅBENT sind – kongevejen til en god jul er at være mentaliserende også med dem, der udfordrer os mest.”

17. december

Preben Menta overhører to nisser tale om julefrokosten i kantinen. Den ene nisse siger ”Der var godt gang i den til julefrokosten.” Den anden nisse svarer; ”Ja, så du at ReflekSigne og Teleologis gik over i fabrikshallen sammen? Han ville nok have hende over og kysse under misteltenen.”

18. december

Preben Menta er vred. Nu skal Teleologis stoppes. Preben Menta udtænker en snedig plan, og bliver på fabrikken efter alle de andre nisser er gået hjem. Han kan næsten ikke vente, til den sidste nisse har taget sine træsko på og er gået ud i sneen. Han kravler ind under julegavemaskinen med en skævbider og klipper alle de røde ledninger over.

19. december

ReflekSigne står med hænderne i siden og ser rasende ud: ”Preben Menta – jeg har en stæk fornemmelse af, at det er dig, der har ødelagt julegavemaskinen. Du må have haft et kæmpe mentaliseringssvigt. Hvordan kan du være så egoistisk? Ligegyldigt hvor stærke følelser man har, skal man huske, at vi er sat i verden for at sørge for, at børnene får deres gaver til juleaften.” Preben Menta ser på hende og siger: ”Forstår du ingenting? Jeg gør det jo netop for børnenes skyld.

20. december

Preben Menta har en stille stund på sit værelse. Hans julegløgg er blevet kold, og pebernødderne er blevet bløde. Han tænker over de ting, han har gjort og ReflekSignes skideballe. Han føler slet ikke, at ReflekSigne har mødt ham ”jeg-støttende”. Kan de ikke se verden, som han ser den? Teleologis var jo i gang med at ødelægge muligheden for en mentaliserende jul.

21. december

Santa Fonagy har indkaldt til krisemøde. Julegavemaskinen er i stykker. Ingen ved hvorfor, eller hvordan man fikser det. Nisserne står med deres nissehuer i hånden. Alt er stille, og man kan høre et snefnug falde til jorden. Fonagy løfter hænderne mod himlen og siger: ”Hvordan kan vi nu lave en god, mentaliserende jul for børnene?”

22. december

Preben Menta ser på Teleologis, der løber fortvivlet rundt om julegavemaskinen. Hans ellers så glatte olivenhår stritter i alle retninger. Det er, som om han har mistet al retning og håb. Preben Menta siger: ”Jeg ved, hvordan vi kan fikse julegavemaskinen.” Så kravler han ind under den. Det er mørkt derinde, men han prøver at splejse ledningerne sammen. Han er ikke sikker på, det virker, men han håber det, især da han ser ind i Teleologis triste og desorganiserede ansigt.

23. december

Santa Fonagy løfter hænderne mod himlen: ”Julegavemaskinen kører! Det er et mirakel!” Alle stirrer på gaverne, der komme ud af maskinen. Ledningerne må være sat forkert sammen, for nu laver den blomstrende og farverige gaver til mange forskellige slags børn.
Santa Fonagy har kaldt Preben Menta og ReflekSigne ind på kontoret. Santa Fonagy siger ”Teleologis har det rigtig svært og har brug for at blive ”jeg-støttet”. I skal vide, at Teleologis har haft nogle traumer i sin barndom. Han og hans søskende er blevet nægtet gaver og julehygge, og det påvirkede ham at se julelyset slukkes i hans nissesøstres øjne, når de så deres nissevenner fik masser af spændende gaver. Min hypotese er, at Teleologis har villet have orden på alle gaverne for at sikre sig, at den uretfærdighed, han har set, ikke gentager sig.” Preben Menta tænker tilbage på alle de mellemfølelser, han har haft i forhold til Teleologis i løbet af december.

24. december

Santa Fonagy og nisserne klæder om efter en følelsesmæssigt stormfuld julemåned. De har fået afleveret alle gaverne til børnene. Santa Fonagy popper champagnen og vender sig mod Preben Menta og siger: ”Du har rykket dig helt vildt på den refleksive skala hen over denne jul. Fra nu af skal du kendes ved navnet MentalisNissen.” Preben Menta og ReflekSigne omfavner hinanden – nu er den mentaliserende juleglæde i hus.