Nye anmeldelser af relevant litteratur om mentalisering

I løbet af sommeren, har vi fået opdateret vores anmeldelser af relevant litteratur. I den forbindelse er der er også kommet nye anmeldelser af litteratur om mentalisering. Eksempelvis forskning der viser, at det at have en mor der har barnets sind på sinde, er en buffer i forhold til adfærdsvanskeligheder. Derudover viser forskning, at det at have større søskende der er gode til at mentalisere, kan være en buffer mod at udvikle blandt andet depressive symptomer i risikofamilier.

Du finder vores anmeldelser af både bøger og artikler vedrørende mentalisering og mentaliseringsbaseret behandling her.

[…]

Forslag til sommerlitteratur: ”Selv stilhed hører op”

Ingrid Betancourts selvbiografiske roman beskriver, hvordan hun tilbragte seks et halvt år i fangeskab i den Colombianske jungle.

En spændende og nuanceret beretning om at være underlagt andres magt, om at mentalisere, men alligevel undgå Stockholmsyndromet, om at holde fast i sig selv, men også om kedsomhed, om tilpasning, om ydmygelser der smitter, og om at fastholde troen på sig selv og friheden.

[…]

Forslag til sommerlitteratur: Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2014, Kjell Westös roman “Luftspejling 38”.

En anderledes og interessant roman, hvor opmærksomheden langsomt bliver henledt på betydningen af traumer og dissociation. Bogen omhandler en del af verdenshistorien der sjældent er direkte i fokus – borgerkrigen i Finland i begyndelsen af det sidste århundrede. På mange måder kunne historien om sekretæren Matilde Wilke og persongalleriet omkring hende, som alle er ubelastede af viden om hvad fremtiden vil bringe, være en historie om i dag.

[…]

Undervisning på Anna Freud Centeret

Janne Østergaard Hagelquist har sammen med Sheila Redfern haft den store fornøjelse, at undervise dette søde hold på Anna Freud Centeret i plejebørn og adopterede børn 😀

[…]

Boganmeldelse: “Indigo” af Vita Andersen

Vita Andersens selvbiografiske fortælling “Indigo” omhandler en barndom med en helt uformående mor og skiftende børnehjem, plejefamilier og familieanbringelser. Det er en barsk historie, der er skrevet som flashback af barndomsminder i et smukt, men også kaotisk sprog, som den lille Vitas oplevelse af verden. Selvom der er langt fra 40-ernes børnehjem og plejefamilier til i dag, så er romanen alligevel vigtig og et godt bud på sommerferielæsning for fagfolk, der arbejder med anbragte børn og unge. […]

“Mentalisering i arbejdet med udsatte børn, unge og voksne” til efteråret 2018

Tilmeldingen til vores populære 10-dages efteruddannelse om “Mentalisering i arbejdet med udsatte børn, unge og voksne” for efteråret 2018 er åben. Skal du med?

Formålet med efteruddannelsen er:
– At deltagerne opnår indsigt i teori og grundprincipper i mentaliseringsbaseret behandling med særligt fokus på udsatte børn, unge og voksne. Der opnås viden om specifikke emner i relation […]

Boganmeldelse: “Unyttig som en rose” af Arnhild Lauveng

Vi anmeldte for et par uger siden den populære bog ”I morgen var jeg altid en løve” af Arnhild Lauveng. Vi har siden læst ”Unyttig som en rose” af samme forfatter, som er mindst lige så god. Et must read for alle behandlere.
I denne bog dykker Arnhild Lauveng, som er psykolog og har mange års […]

Lidt gode dokumentarer til en sommeraften

“Kidnappet: Millionærdatteren der blev bankrøver” (3 dele) dr.dk
En spændende dokumentarserie om Patrizia Heast, som viser, hvor kompliceret Stockholm-syndromet er. Samtidig handler dokumentaren også om ungdom, idealisme og terrorisme.

”Lys i Mørke” (6 dele) dr.dk
Donerede penge til at skabe byfornyelse i byen Mørke udvikler sig ufrivilligt til et social-psykologisk eksperiment. Om gruppedynamikker, forskellige perspektiver, meningen med […]

Sommerhilsen

Kære følgere på Center for Mentaliserings facebook-side

Vi er nu nået over 6000 følgere, og det glæder os utrolig meget, at I kommenterer og følger med.

Vi ønsker Jer alle en rigtig dejlig og mentaliserende sommer! […]

Betydningen af forældres konfliktniveau for børns udvikling

I videoen på hjemmesiden her gennemgår professor Professor Gordon Harold forskningen om betydningen af forældres konfliktniveau for børns udvikling.
Der er mange gode pointer – for eksempel at alle forældre har konflikter, men i familier, hvor der er et højt konfliktniveau, har det signifikant betydning for børnenes udvikling. En anden pointe er, at des bedre børn på et aldersvarende niveau forstår, hvad deres forældres konflikter handler om, dets mindre negative konsekvenser har det for børnene. En tredje pointe er, at interventioner rettet mod parforholdet i familier med høj konflikt synes at have større og længerevarende effekt end forældretræning.

Find videoen her […]