ANMELDELSER – PSYKOLOGI FOR BØRN

 

Nedenfor anføres bøger relevante for børn. De fleste af bøgerne har børn som målgruppe, hvorfor de også er anmeldt af vores børneanmeldere. Andre bøger er særligt relevante til oplæsning el.lign.

Nanna på bjørnehjem
Af Lisbeth Zornig Andersen & Freja Emilie Palsgaard Andersen Bogen “Nanna på bjørnehjem” er en rigtig fin lille børnebog, der har til formål at aftabuisere dét at bo på børnehjem. Det er en sød lille historie om Samson, hvis ven Nanna skal på børnehjem – heldigvis er det slet ikke så slemt at bo på børnehjem, som Samson havde forestillet sig. Denne bog er helt oplagt til almen-området, men kan også fint anvendes i arbejdet med børn, der bor eller skal bo på børnehjem. Der er et fint efterskrift til professionelle om myter og virkeligheden i forhold til børnehjem i Danmark.
Kaninen, der så gerne ville sove
Af Carl-Johan Forseen Ehrlin Traumatiserede børn, unge og voksne har ofte vanskelighed med at sove. Når man ikke får sovet, fungerer man dårligere og har vanskeligheder med at opbygge nye evner. Derfor er der i Mentaliseringsguiden også en indsovningsøvelse og vedlagte liste over ideer til at hjælpe med at falde i søvn. Siden Mentaliseringsguidens udgivelse er der udkommet en børnebog til at hjælpe børn med at falde hurtigere i søvn, ”Kaninen der så gerne ville sove”. Bogen bygger på psykologisk viden om indsovning og indeholder instruktioner til oplæsning, som underbygger effekten af teksten. Instruktionerne består blandt andet i at sige barnets navn ind i teksten når anvist, læse langsomt eller gabe. Instruktionen starter med en advarsel: ”Læs aldrig denne bog højt i nærheden af en person, der sidder bag rattet i en bil eller i et andet køretøj!” ”Kaninen der så gerne ville sove” er afprøvet med to børn på 12 og 15 år, der formodentlig er for store til målgruppen, og alligevel virker den. Også på moren, der efter at have læst den højt for begge børn, går direkte i seng
Sådan får man et barn
Af Per Holm Knudsen Børneanmelderen siger: Den her bog handler om hvordan to voksne får et barn. en mor og en far sammen. de er rimelig god, vi ser hvad der sker hele tiden når maven og barnet vokser sig. kort hvad der sker i 9 måneder. det er en god og hurtigt læst bog til hvad der sker når man skal have et barn. Det er godt de kommer ind på hvor der står i starten af bogen at det ikke er altid forældre er sammen sådan man også forstår det. lidt for ældre ord, som børn ikke har brug for at lære endnu og kan godt holde sig til de normale ord og ikke de ord som de unge bruger som skældsord.
Hemmeligheder
Af Lisbeth Zornig Andersen & Freja Palsgaard Andersen Børneanmelderen siger: Bogen hemmeligheder handler om to børn der i denne historie er bjørne. Den ene bjørn fortæller så en hemmelighed om at hun er bange for at være hjemme ved sin far, da han gør noget dumt ved hende hun er bange for. Den anden bjørn går rundt med en dårlig følelse i maven. Han er tvivl om han skal sige det eller ej. Historien er meget god for børn, den har en god måde at forklare om hemmeligheder på, om hvilken nogle man gør sige videre. Jeg synes bogen er meget spændende da det heller ikke kun er hemmeligheden bogen drejser sig om, men den er samtidig også en god historie for børn. Som kan læses op når som helst men alligevel får man noget at tænke over at lærer alligevel også af den. Bogen som jeg har læst her af en pige på 16 år synes jeg også det er en hyggelig historie, samtidig er der små søde billeder med. Bogen kan anbefales i alderen af 7 – 12 år ville jeg mene.
Ayses røde tørklæde
Af Özlem Cekic Børneanmelderen siger: I bogen følger pigen Ayses der er muslim. Hun har to gode veninder hedder Anne og Louise, en dag skal Ayses klippes af sin mor, men da hun er færdig bliver Asyses meget ked af det da det er alt for kort. Hun bliver så flov hun ville tør gå i skole, indtil hun får den ide at tage tørklæde på. Hendes veninder spørger ind til det, men man mærker ikke forskel på hvordan deres opførsel mod hende er. De er stadig de gode tætter veninder som de altid har været, inde i klassen bemærker læren også at hun er iført et tørklæde. Hun undre sig meget over det, og bliver straks bekymret for det er noget hun er blevet tvunget til. Læren fortæller så at hun gerne ville snakke med hendes forældre. Bogen giver et godt indtryk af hvordan det er at begynde at gå med tørklæde i Danmark, at folk selvfølgelig kigger på en den første dag. Men hurtigt respektere at det er den tro hun har. Bogen er meget let at forstå og let at læse, kapitlerne er meget korte og den er derfor lettere at overskue. Bogen er god til børn omkring de 12 år men også over og under. Jeg synes bogen er rigtig god.
Ayses forelskelse
Af Özlem Cekic Børneanmelderen siger: Handler om hvordan det er at få en kæreste, men stadig forsøge at holde kontakten med sine veninder. I bogen er hovedpersonen en muslim der har fået af vide at hendes fremtidige kæreste skal også have samme tro. Bogen fortæller godt, at man hurtigt bliver træt af det samme. Pigen i bogen for til sidst ikke tid til sine veninder, til at starte med bemærker hun slet ikke, at hun savner dem. Men senere hen begynder hun at savne at lave de sjove ting sammen de plagede at gøre. Bogen er skrevet meget nemt så børn i en lille alder ville forstå hvad der foregår, samtidig er ordforrået heller ikke så bredt hvilket gør bogen lettere og mere børnevenlig, bogen ville kunne anbefales til børn i en alder af 8 til 12 år. En god bog om at lære om hvordan ramadan er og lidt om julen. den er god at læse for børn og også let at forstå.
Ayse midt i mellem
Af Özlem Cekic Børneanmelderen siger: Bogen handler om en pige der hedder Ayse der rigtig gerne ville faste med hendes familie da hun ikke fik lov sidste år og hendes ældre brødre godt må ville hun også gerne. Ayse har to bedste veninder der hedder Louise og Anne, de synes det er sjovt hun faster. Ayse havde lavet en aftale med hendes mor at hun kun faster indtil frokost og men det går Ayse ikke med til og smider hendes madpakke ud.Ayse får det dårligt i længden fordi hun ikke spiser noget og lærene snakker med hende og snakker med hendes mor. det ender godt med alle vennerne holder eid og jul sammen. En god bog om at lære om hvordan ramadan er og lidt om julen. den er god at læse for børn og også let at forstå.
Du skal HUSKE at FODRE din Søhest – En håndbog til stressramte børn og deres forældre
Af Charlotte Bjerregaard & Pernille Thomsen Børneanmelderen siger: Bogen er skrevet så børn der er ramt af stress kan dem til at føle de også er ´normale´ Bogen er fyldt med mange billeder så børn i en mindre alders grænse også kan forså hvad der forgår, når der opgives et nyt emne, bliver det også forklaret godt. (Detaljeret) Bogen har dog en del begreber jeg ikke tror mindre børn ville kunne forstå, i bogen har man valgt at kalde nogen forskellige former for stress nogen navne det kunne som for eksempel være: Antennebørn. Det tror jeg ikke mindre børn ville kunne forstå. Men tingene bliver også forklaret på en mere børne måde i og med der bliver forklaret noget om hjernen. Hvor man har myggen der er den der reagere på ting, så som hvis der kommer en bil og du skal se der for eller hvis du er vej at få stress. Den må ikke vokse sig for stor. Derefter har man i hjernen en søhest den holder myggen varm og sørger for stressen ikke slipper af med den. Det er også din søhest der styre din hukommelse og indlæring. Sidst i bogen er der en del til forældre, hvor i der står hvordan man skal reagere og hjælpe sit barn bedst muligt hvis det er i begyndelsen af stress. Jeg synes bogen virker god til både de stressramte børn men også forældrene, dog synes jeg den er en smule svær at forstå især hvis man er under de 10 år gammel. Men så må man stille spørgsmål for forældrene vil godt kunne forstå det.
Min skilte familie. Om børn og skilsmisse
Af Else Marie Schmidt Andersen, Trine Hjorth Bønnerup, Rikke Mølbak En rigtig fin bog om de problemer skilsmissebørn kan have. Bogen består primært af fine letlæste og rørende historier, som gør de dilemmaer, skilsmissebørn står i, tydelige. Der er søde illustrationer, som meget direkte beskriver dilemmaerne. Børneanmelderen siger: En god bog med gode eksempler men det er som om det at blive skilt kun er et helvede og det er det jo ikke altid. – 14 år
Når du bekymrer dig for meget – Hvad så ?
Af Dawn Huebner Bogen er en arbejdsbog, der tilbyder forskellige teknikker til at arbejde med bekymringer og angstsymptomer. Der er tale om en bog inspireret af kognitiv adfærdsterapi. Børneanmelderen siger: En fin nok bog måske lidt for voksent sprog men fint fra børn 12 + – 14 år
Skal jeg fortælle dig om angst? (Skal jeg fortælle dig om) – en guide til familie, venner og professionelle
Af Lucy Willetts & Polly Waite Bogen beskriver forskellige former for angst og er til både professionelle og børn. Det er en fin og letlæst lille bog. Børneanmelderen siger: Man kommer i tvivl om bogen er for voksne eller børn. Hvis den er for børn er der måske for mange fagudtryk hvis den er for voksne er den for nem. – 14 år
Av! De voksne slår. Emma og Rasmus lever med vold
Af Anne Vibeke Fleischer & Rikke Mølbak. Dansk Psykologisk forlag (2013). Til børn der oplever vold i hjemmet 4-8 år. Bogen er anmeldt af Silja Østergaard Hagelquist 12 år Forklaring: Jeg synes, den minder lidt om Lotte og Totte bøgerne i den måde, historierne fortælles på. Jeg synes, de fortæller den som om, det er voksne, der fortæller om vold uden helt at have hørt børnenes forklaring om det hele. Indhold: Om to børn, der lever med vold Mening: Det kan godt forvirre, at når man skifter side, så kommer der en ny historie. Det forvirrede f.eks. mig, da jeg stadig troede, de var ved den gamle historie. Når man kommer ind i bogen og sætter sig ind i det, kan man vel altid finde noget positivt. Den bedste af historierne er den om Emma, som går i børnehave.
At være ked af det er o.k.
Af Guni Martin Anmeldt af Silja Østergaard Hagelquist, 12 år. En bog om at have lov til at have alle slags følelser. Bogen kan bruges til alle børn i behandling og er særlig god til børn i sorg og børn, der har brug for at blive bedre til at kende egen følelser i alderen 6-12 år. Forklaring: Bogen er ok let at læse. Indhold: Bogen handler om en pige, der som barn har haft et problem. Et problem om at når hun var ked af det, holdt hun det inde i sig selv og sagde det ikke til nogen. Tilsidst havde hun ikke lyst til at spise. Nu er hun blevet voksen og kan nu se, at hun skulle have sagt det! Hun har nu et barnebarn, Søren, som nogenlunde har det samme problem. Han kommer derfor tit over og snakker med hende. Der er også en historie om Kasper Kanin, den er lidt som en godnathistorie på den måde lidt barnlig. Mening: Den er godt lavet og letforståelig. Kan måske få børn til at få lidt mere frem af de problemer, de har.
Gal på alt og alle
Af Anne Vibeke Fleischer. Psykologisk forlag (2013) Til børn med ”problemvrede” 4-8 år. Anmeldt af Silja Østergaard Hagelquist 12 år Forklaring: Den er forklaret på en fin måde, så både børn og voksne kan forstå den. Indhold: Den handler om Sofie, der bliver sur, fordi hun havde glædet sig til sin gode isdessert og skal have noget ordentlig mad først. Den handler også om Peter, der er til fødselsdag og om at han ikke får den plakat, han gerne ville have, og derfor bliver rigtig vred. Mening: Jeg synes, de to historier i bogen handler om det samme, om at være vred. Men det gør bogen sværere at forstå, fordi jeg synes, der opstår forvirring om, hvilken historie man er i gang med.
Tiberius Tudefjæs stikker en løgn
Af: Renée Toft Simonsen Bøgerne ”Tiberius Tudefjæs stikker en løgn” og ”Hund” (se bogen nedenunder) er børnebøger der tager fat i vigtige temaer for udsatte børn. Temaet, der tages op i Tiberius Tudefjæs stikker en løgn, er kosmetiske løgne, og bogen beskriver på fin vis, hvordan man som barn kan komme til at lyve, så verden bliver lidt bedre end den er.
Liva på 12 år har anmeldt bogen for os: Bogen Tiberius Tudefjæs handler om Tiberius som lige er begyndt i 0 klasse og har fået lektier for, som han er træt af. Han skal tegne en tegning af hans familie, men i hans familie er der kun ham og hans far, fordi hans mor er flyttet til Argentina, og det er han flov over. Tiberius lyver om, at hans mor er død og flyttet af soldater og dronningen til Argentina. De løgne han laver, bliver han selv ked af. Det er dumt at lyve i skolen for pludselig tror alle på at hans mor er død. Bogen viser, at man ikke kan løbe fra sine problemer eller gemme sig fra dem og til sidst giver Tiberius sig til kende og fortæller, det ikke er rigtigt. Det ender med at han hænger sin tegning op ved siden af Jeppe. I Jeppes familie er der også kun 2 i familien. Jeg mener, det er forkert at lyve, hvis du er ærlig, er alting meget lettere. Jeg synes bogen er god, fordi det handler om at lyve og viser, at det kan være fristende, men ikke er godt fordi det kan rode dig ud i nogle problemer.
Hund
Af: Anna Jacobina Jacobsen og Tina Sakura Bestle Hund er en terapeutisk børnebog, som omhandler en pige, hvis far forlanger, at hun skal opføre sig som en hund, og klæder hende ud som en hund og behandler hende sådan, hvilket pigens mor stiltiende accepterer. Bogen handler om blive umenneskeliggjort og om skræmmende familiedynamikker, men også om håb og gode mennesker som kan hjælpe en tilbage på rette spor igen.
Liva på 12 år har anmeldt bogen for os: Bogen Hund er en speciel bog, som handler om dårlig børneopdragelse, da forældrene glemmer, hvad børn har brug for og behandler deres barn, som om hun er en hund. Jeg synes både bogen er god og dårlig. Dårlig fordi den er uhyggelig, og det kan være svært at forstå, hvad der bliver ment i bogen. Men det den handler om gør den god, ifølge mig, fordi bogen lægger op til at man tænker over, hvordan man opdrager børn.
Smilende hjerte-meditationer med Lulu og Theo (og Bingo)
Af Lisa Spillane Anmeldt af Liva, 13 år. Rigtig god synes jeg, også rigtigt god til at undervise mindre børn med, da den på en måde lærer at holde af folk. Den lærer også at se det gode i ting, og altid få et godt smil på læben! De lægger meget mærke til hjertet i denne bog, da hjertet betyder meget. ( kærlighed for den sags skyld). Det ville ikke være en bog jeg selv ville vælge, men den er derimod rigtigt god, men man skal lige lære og analysere bogen, det kan godt være lidt svært. Ideen med bogen er at man skal lære og se ting fra andre synspunkter, tage hensyn men stadigvæk ikke glemme sig selv og sine behov!
Ingen er Perfekt – Om børn, perfektionisme og selvkritik
Af Käte From & Rikke Mølbak Anmeldt af Silja, 15 år. Bogen er oprindeligt beregnet til børn fra 9-13 år. Men jeg synes den bør være til lidt ældre børn som 13-15 år, meget på grund af måden den er stillet op på. Der står meget tekst og er få billeder på hver side. Børnene i bogen er alle meget perfektionistiske. De vil gerne have alt bliver gjort så godt som muligt uden fejl. De tænker meget på andre især deres forældre. Sidst i bogen er der meget information om for eksempel selvværd og klare mål. Hvilket nok er skrevet til en ældre aldersgruppe eller voksne.
Altid online – Bertram og Melina og den digitale verden
Af Käte From & Rikke Mølbak Anmeldt af Victoria, 15 år. Jeg synes bogen sætter et godt fokus på hvordan børn (og ikke mindst mig selv) har det med sociale medier og online medier. Det er en god bog fordi du kan spejle bogen med dit eget liv og derved se svære situationer lettere. Jeg synes mange af historierne giver en god løsning eller ihvertilfælde et forslag til hvad man selv kunne gøre. I stedet for at dumme sig.
Det bedrøvede krammedyr - Døveskolernes materialecenter
Af: Meier, K, & Bley, A. (1996). En billedbog om seksuelt misbrug.
"Når de voksne råber og slår" og "skræmmetrolden"
Scharling, D: (2007). Bjørnebarnet. LOKK. Når de voksne råber og slår. Scharling, D. (2007). Skræmmetrolden. LOKK. Til børn i voldsramte familier.