Litteratur om sorg

Nedenfor anføres forskellig litteratur, der relaterer til sorg. Først er præsenteret skønlitterær og biografisk litteratur samt podcasts om emnet, og dernæst er præsenteret faglitteratur.

Skønlitteratur og biografisk litteratur

En af de bedste måder at mentalisere i forhold til emne er at møde mennesker, der selv kan beskrive, hvordan de indefra har oplevet det. Her følger derfor en række rigtig gode skønlitterære bøger og podcasts om sorg.

Efter Bea

Af Iben Danielsen

En historie om en ung mor, der dør i en trafikulykke på vej hjem, efter at have hentet hendes datter i børnehave. Historien beskriver i et virkelighedsnært sprog ulykken og følger helt tæt sorgprocesserne og reaktioner hos de efterladte – datteren, manden og kvindens mor.

Blå timer

Af Joan Didion 

En ærlig og smuk beretning om Joan Didions sorg og de refleksioner og følelser, hun oplever i forbindelse med sin voksne datters død. Hun skriver om deres liv sammen, om hendes tanker om sig selv som forælder og om bekymringer om, hvorvidt hun gjorde det godt nok. I bogen ser hun tilbage på den tid, de fik sammen, og udruller dermed både sig egen og datterens historie.

Vi ses i morgen

Af Eva Jørgensen

Er en utrolig stærk, smuk og sørgelig bog om liv og død. Eva beskriver, hvordan hendes mand får sygdommen ALS, mens hun er gravid med deres fælles barn. Hun beskriver hendes mands sygdomsforløb forløb og til sidst død og udfordringerne med, at alt kommer til at handle om sygdom, hjælpemidler og tilbageskridt samtidig med, at hun prøver at få livet til at hænge sammen med en lille nyfødt søn i familien. Hun formår virkeligt at beskrive både hendes og hendes mands følelser; sorg, vrede, angst og livsvilje og alle de dilemmaer, man står i, når ens verden og drømme pludseligt er vendt på hovedet – virkelig godt skrevet, rørende og ærlig.

Vi ses i morgen

Sorrig og glæde

Af Eva Jørgensen 

I denne bog skriver Eva om forløbet efter, hendes mand er død af ALS. Hun beskriver sorgen indefra, hvordan hun kommer igennem begravelse, hvordan arbejde og venner og hendes lille søn hjælper hende med at mestre, men også hvordan sorgen synes uoverkommelig og ensom.

Sorrig og glæde

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage

Af Naja Marie Aidt

Hvis du har brug for at være mentaliserende og forstå et menneske i sorg, kan bogen ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” af Naja Marie Aidt være et bud på et perspektiv. Det er en rørende smuk og personlig beskrivelse af, hvordan sorg kan opleves efter at have mistet en søn.

Et år med magisk tænkning

Af Joan Didion

Bogen er en personlig beretning fra Joan Didion, hvis datter pludseligt bliver alvorligt syg, og efter et besøg hos datteren på intensiv afdeling, dør hendes mand pludseligt i deres hjem. Bogen omhandler det følgende år, hvor Joan kæmper med sorgen samtid med, at hendes datter fortsat kæmper for livet. Fin beretning om vekslen mellem tabs og restaurerende processer.

Et år med magisk tænkning

Min usynlige søn – Kunsten at leve med sine døde resten af livet

Af Esben Kjær

En personlig bog om at miste et barn. Først en smuk og rørende gennemgang af forfatterens søn, Sebastians, sygdom og død. Herefter ser forfatteren på, hvordan relationer, psykologisk teori, religion, spiritualitet og ritualer har hjulpet og været meningsfulde og støttende i hans personlige forløb. Bogen skifter mellem kritisk gennemgang af teori, interview med fagfolk, der beskæftiger sig med sorg på forskellig vis og personlige refleksioner.

Min usynlige søn

Podcasts

Hermed to rigtig gode podcasts om sorg:

Jeg plejede at tro på for evigt

To unge kvinder med hver deres store sorg – efter at have mistet en bror og en mor – beskriver deres egne tabs- og sorgforløb. De beskriver hudløst ærligt følelser tanker og erfaringer. I de følgende afsnit interviewer de andre, der er ramt af sorg. I afsnit 2 er det moren til en lille dreng, der er blevet dræbt af sin far. Det lykkes også i dette afsnit at give en helt utrolig nærværende rørende og stærk beskrivelse af  tabet og processen efter.

Cecilie og sorgen

Cecilie genbesøger i denne podcast-serie de unge-voksne, hun har været i sorggruppe med. Hun interviewer dem om deres forløb både i gruppen og efterfølgende, og det er så fint beskrevet, hvordan de enkelte har forskellige forløb og behov, men det at mødes med andre har for alle været meget meningsfuldt.

Grund- og fagbøger

Tab og sorg

Af Maibritt Guldin

Denne 2. udgave af “Tab og sorg” hedder som undertitel “en grundbog for professionelle”, og den lever virkeligt fint op til sin titel. Man føres kompetent rundt i sorgforsknings mange kroge; det er trist og livsbekræftende og klog læsning. Cases og viden går hånd i hånd i denne fine bog.

Mestring af sorg – Håndbog for efterladte

Af Atle Dyregrov & Kari Dyregrov

Artle og Kari Dyrefrov er forfattere på mange gode bøger om sorg og traumer. De er dygtige formidlere, og det er altid en fornøjelse at blive indviet i deres store viden om sorg. Denne nye bog fra 2018 ”Mestring af sorg – en håndbog for efterladte” er også en rigtig fin bog. Den målrettet de efterladte, men kan fin læses af professionelle, og der er også et kapitel direkte til de professionelle. Bogen svarer på mange af de komplicerede spørgsmål om sorg på en faglig og samtidig nede-på-jorden-facon. I bogen er der mange eksempler fra Utøya, og det opleves næsten lindrende at læse om de pårørendes udvikling.

Mestring af sorg

Find yderligere litteratur om mentalisering og udsatte børn, unge og voksne her.