PERFEKTIONISME

I forbindelse med forberedelsen til videokurset om perfektionisme, har vi set en masse anbefalelsesværdige dokumentarer, videokurser og TED talks om emnet. Herunder finder du en række anmeldelser af de bedste. 

De perfekte piger

En rigtig god dokumentar fra DR 3. Fire unge piger, der er udfordret af perfektionisme fortæller om, hvordan perfektionismen påvirker dem i hverdagen. I løbet af de seks episoder følger vi de fire pigers møder med hinanden og deres livtag med perfektionismen.

Dokumentaren kan ses her

Historien bag de perfekte piger

I denne dokumentar følger vi en række unge nuværende og forhenværende gymnasiepiger. Pigerne fortæller om at navigerer mellem perfektionisme, ambitioner og stress.

Dokumentaren beskriver en skole – og samfundskultur, der fremmer perfektionisme. En kultur, hvor de unge piger forsøger at passe ind. Dokumentaren skildrer desuden konsekvenserne af 12 tals skalaen, samfundsretorikken samt de mange forventninger der eksisterer i samfundet og hos det enkelte individ.

Find dokumentaren her.

Mia blev indlagt med en depression i gymnasiet – nu vælger hun et håndværksfag

En rigtig fint lille indslag om Mia, der går ned med stress og depression som reaktion på for meget press og høje forventninger i gymnasiet. I det lille indslag er der også en beskrivelse af Mias vej tilbage og der er nogle rigtige fine indsigter heri.

Find klippet her.

 TED talk – How perfectionism fails us

Socialpsykologien Thomas Curran sætter i denne TED talk spørgsmålstegn ved vores kultur og fælles antagelse om ”det gode ved perfektionisme”. Han beskriver konsekvenserne af perfektionisme både kulturelt og for den enkelte. Han kommer også med bud på, hvordan forældre kan undgå at deres børn bliver perfektionistiske. Desuden taler han om, hvordan vi i fællesskab kan skabe en kultur, der har fokus på at være glad og uperfekt.

Find den her.

TED talk – Perfectionism holds us back – here is why

Charly Haversat fortæller, hvordan hun selv har været udfordret af perfektionisme. Hun beskriver, hvordan perfektionisme kan være ”det godes fjende” og hvordan man kan arbejde med at overvinde perfektionisme.

Se den her.

How to Work with a Client’s Perfectionism

The National Institute for the Clinical Application of Behavioral Medicine har lavet en række fremragende videokurser (mod betaling), der handler om hvad perfektionisme er. Her får man virkelig en grundig psykologisk forståelse for fænomenet perfektionisme. En lang række internationalt anerkendte psykologer og psykiatere fortæller om perfektionisme.  Begrebet defineres og der er tages fat på en række temaer i forhold til perfektionisme, traumer, udvikling, OCD og familiedynamikker – og så er der masser af gode tips til behandling.

Videokurserne kan findes her.

Tynd og glad?

En P1 podcast, der beskæftiger sig med kvinders syn på deres egen krop. I podcasten undersøges det, hvorfor kropsidealet hos kvinder er, at man skal være tynd samt hvilke konsekvenser det har. Med inputs fra forskellige perspektiver bliver man som lytter engageret til selv at tænke over, hvad det egentlig er man stræber efter og hvorfor man gør det.

Lyt til podcasten her.

”Og så drukner jeg”

 Af: Ditte Wiese

I bogen følger vi 18-årige Josephine, der gerne vil gøre alting perfekt. Hun bruger adskillige timer på sit skolearbejde, tænker utrolig meget på, hvordan hun opfører sig over for sine venner, søger efter den populære fyr, træner for at få en flot krop og meget, meget andet. På trods af det, er hun temmelig overbevist om, at alle andre gør det meget bedre end hende. Hun har det ikke godt, og fornemmelsen af, at det ikke helt er som det burde være medvirker blot til, at hun stræber endnu mere efter at gøre alting fejlfrit.
Bogen giver et rigtig fint indblik i, hvordan et ungdomsliv kan se ud og hvor svært det kan være at bryde ud af det forventningspres, som både en selv og ens omverden er med til at skabe. Køb bogen her