FILM

The quiet girl 

The quiet girl  handler om en pige, der kommer fra en familie uden ressourcer – økonomisk og følelsesmæssigt. Pigen oplever en sommer i pleje hos en familie, der forsigtigt formår at give hende oplevelsen af, hvad det vil sige at få omsorg og blive set som menneske. Det ses hvor vanskeligt det er for et barn at opbygge tillid når der har været gode grunde til at lade være. Men det ses også hvordan tillid kan bygges op på trods. The quiet girl handler om den store forskel som plejeforældre kan gøre og også om plejeforældre, der har deres egen historie med tab og skam. The quiet girl er en stille og smuk film, der beskriver en række eksistentielle temaer som tab, sorg, håb og betydningen af at være i et mentaliserende miljø. 

Flugt


Voksne Amir har styr på sit liv, men tænker tilbage på sin barndom, hvor Ruslands tilbagetrækning fra Afganistan sender ham og hans familie på flugt. Som 11-årig må han navigere i borgerkrig, menneskesmugling og krigszoner på sin vej, hvor han ender i Danmark uden sin familie. Traumer, hemmeligheder, manglende tillid og følelsen af altid at være på vagt, præger hans voksne liv og tilgang til andre. Også i forsøget på at blive accepteret for sin homoseksualitet, som var bandlyst i hans hjemland.

En ualmindelig god film. Filmen er trods det voldsomme og desværre alt for aktuelle tema et rørende og fint møde. Det lykkes måske særligt fint fordi der er tale om en tegnefilm, hvilket tager broden af rædslen og samtidig understøtter fokus på det smukke og håbefulde der også er.

Rose

En meget dejlig film om den skizofrene Ingers busrejse med søster og svoger til Paris.  En forrygende skildring af balancen med at forstå udfordringerne ved psykisk sygdom og samtidig betydningen af at møde disse mennesker med åbent sind.
Filmen tilbyder også  en rørende skildring af, hvor svært det er at være pårørende til et menneske udfordret af psykisk sygdom og af alle de mange eksistentielle valg, der hele tiden må tages i forhold til hvad der er det rigtige at gøre. Desuden rummer filmen det fineste persongalleri, hvor karaktererne på trods af deres forskellighed beskrives med omsorg og masser af humor. 

Spotlight

En autentisk film om, hvordan redaktionen “Spotlight” på avisen Boston Globe  lykkes med at afsløre omfattende seksuelle misbrug mod børn begået af katolske præster. Den mest  interessante del af historien handler om, hvordan det er muligt at skabe strukturer og  kulturer som gør at man bliver blind for og ude af stand til at handle på overgreb, der sker lige for øjnene af en. Der er en  meget fin kommentar i filmen om de kulturer, der muliggør overgreb mod børn: “it might take a village to raise a child, but it also takes af village to molest a child.”
 

Love on the spectrum

En meget fin, rørende og lærerig dokumentarserie om unge med autismespektrumforstyrrelsers forsøg på at finde kærligheden gennem dating.
Serien viser både hvilke specifikke vanskeligheder mennesker med autisme har i forhold til blandt andet mentalisering og det socialesamspil, men den viser også, hvordan de hver især er individuelle personer som udvikler sig og har mulighed for at nå deres håb og drømme.

Retfærdighedens ryttere

 

Vi er meget begejstrede for filmen “retfærdigheden ryttere” – selvfølgelig fordi det er dejligt at høre “mentaliseringsbaseret terapi” blive nævnt i en dansk film. 

Men mest fordi det er en film, der både er underholdende, sjov og viser en gedigen forståelse for traume – og sorg dynamikker, geniscenesættelse, heling og menneskers forskelige mestringsstrategier. Bag ved alt det sjove og action-prægede, er det også en rigtig fin film om sårbare med mennesker, der er udfordret af henholdsvis traumer, sorg og diagnoser. De forsøger at løse deres udfordringer gennem straf og konsekvens, men med hjælp fra et par kloge teenagere, formår de til sidst at se bag om adfærden og passe på hinanden.  

Systembryder

”Systembryder” er en fantastisk socialrealistisk film. Historien handler om Benni, en 9 årig pige, der er så udadreagerende, at plejeforældre og institutioner gang på gang må give op.

Denne film burde være obligatorisk for alle der arbejder med omsorgssvigtede og traumatiserede børn. Den beskriver så hjerteskærende råt en lang række af de temaer man skal have viden om når man arbejder med disse børn – heriblandt traumeefterreaktioner, traumetriggere, geniscenesættelse, familiedynamikker i udsatte familier, betydningen af epistemisk tillid og mentalisering. Samtidig skildrer den også, hvordan man som professionel påvirkes af dette arbejde.

Det er imponerende, hvordan det er muligt at beskrive hele kompleksiteten så realistisk og rørende – os så endda fra Bennies perspektiv, en lille pige, der på sin helt egen måde prøver at overleve.

Undtagelsen

En rigtig vellykket filmatisering af bogen ”Undtagelsen”. Filmen kommer flot omkring en masse spændende temaer såsom geniscenesættelse, mobning, mangel på mentalisering, gruppedynamikker og parallelprocesser – selv ved de mest forfærdelige handlinger er det betydningsfuldt at se bag om adfærden for at forstå og ændre.  Filmen handler om 4 kvinder, der arbejder på Dansk Center For Information For Folkedrab. Deres mentalisering i forhold til hinanden og deres indbyrdes psykologiske relationer ligner mere og mere de krigsforbrydere de arbejder med.

Lad mig falde

En barsk, men også stærk film om, hvad misbrug gør ved mennesker. Filmen beskriver, hvor påvirkelig og risikovillig man er som ung og hvor store konsekvenser misbrug kan have.

Historien omhandler Megnea, en 15 islandsk pige, der kommer ind i et fælleskab præget af stoffer. Hendes fascination af miljøet, en ungdomsforelskelse og behovet for at høre til, får hende ud i et misbrug, hvor der til sidst ikke en nogen vej tilbage.

Dronningen

Instr. May el-Toukhy

En skræmmende og meget god film om et seksuelt forhold mellem stedmor og stedsøn. Filmen handler om magtmisbrug i relationer, offer-redder-krænker dynamikker, ligesom der er elementer af geniscenesættelse og transgenerationelle traumer i beretningen.

The tale

Instr.  Jennifer Fox (2018), HBO

En kvinde filmer en dokumentar om overgreb og genoplever derigennem minder om et seksuelt forhold mellem hende og hendes voksne løbetræner. Beretningen er på skift mellem den voksne kvinde, der mindes og langsomt forstår, hvad oplevelserne har betydet for hendes voksne liv, og den 13-årige pige, der langt hen ad vejen følte sig udvalgt og lykkelig over relationen. Filmen er en autentisk historie, der beskriver grooming og de tidlige teenage-års sårbarhed over for voksnes manipulation.

Chihiro og heksene

Det er en smuk smuk tegnefilm med sit helt eget univers langt fra vores nuværende virkelighed. Alligevel er mentaliseringstemaer såsom tillid, identitet, udvikling, selvstændighed, forståelse for andres sind og betydningen af relationer hele tiden i centrum.

Instant family

En plejemor anbefalede denne film om plejefamilier, og det er en rigtig sød, sjov og varm film om at være plejefamilie. Der tages humoristisk favntag med mange af de udfordringer og stærke følelser, der opleves i plejefamilier. Der er masser af mentalisering og mindst lige så mange mentaliseringssvigt – så bærer man over med, at den til tider er lige amerikansk nok.

Glasslottet

Instr. Destin Daniel Cretton (2017)

En ung pige vokser op i en dysfunktionel familie med en mor, der er en excentrisk kunstner, og en alkoholisk far, som skaber drømme og falske forhåbninger for at få dem til at glemme fattigdommen. Familien flakker omkring som nomader og tager bopæl i tomme huse. Da Jeanette som voksen journalist i New York konfronteres med sine forældre, vender minderne og følelsen af svigt stærkt tilbage.

Sweet dreams (Fai bei sogni)

Instr. Marco Bellochio (2016)

Massimo’s idylliske barndom bliver knust, da moren dør. År senere er han tvunget til at genoplive sin traumatiske fortid. Kun overfor lægen Elisa formår han at åbne sig og konfrontere sine barndomssår

The hunt for the wilderpeople

Instr. Taika Waititi (2016)

Filmen følger en national eftersøgning af en rebelsk dreng og hans plejeonkel, som rejser ind i den New Zealandske bush for at være alene. “Hunt for the “Wilderpeople” er en skøn film om plejebørn, plejefamilier og om udvikling på trods – og så er den smuk og sjov.

Brødre

Instr. Susanne Bier

En historie om at være udstationeret og komme hjem med traumer i bagagen. En rigtig god film om PTSD, familiedynamikker, skam og tilgivelse.

Mommy

Instr. Xavier Dolan

Filmen handler om en dreng, der efter anbringelse på en døgninstitutionen kommer hjem og bor ved sin mor. Den formår både igennem fortællingen og formatet at skildre en mor-søn-relation fyldt med uhensigtsmæssig adfærd og desperationen og et system,  der gør det hele  meget værre.

En fantastisk film

Under sandet

Instr. Martin Zandvliet (2015)

I efterkrigs-Danmark er en gruppe unge tyske krigsfanger sat til at rydde strandene for de tusindvis af landminer, som tyskerne lagde under anden verdenskrig. Danske sergent Rasmussen hader alt tysk og viser ingen nåde over for de purunge drenge, som udfører det livsfarlige rydningsarbejde under hans opsyn. Men han påvirkes alligevel af drengenes frygt og de voldsomme vilkår. Filmen behandler vores nationale mentaliseringssvigt og skildrer danskernes traumer, vrede, sorg og tilbagevundne magt, som ikke fremmer mentalisering – men langsomt udvikles der alligevel medfølelse med de unge tyske drenge.

Short Term 12

Instr. Destin Daniel Cretton (2013)

Filmen følger 25-årige Grace, der navigerer miljøet i en amerikansk døgninstitution. Da den aggressive pige Jayden ankommer til refugiet, bliver Grace mindet om sin egen, traumatiserede baggrund, som hun har prøvet at fortrænge. Grace tvinges til at bearbejde hændelserne i sit eget liv – og den professionelle distance bliver pludselig meget svær at opretholde.

Nader og Simin – en separation

Instr. Asghar Farhadi (2011)

Et gift par står overfor det svære valg – at søge et bedre liv ved at flytte til USA eller at blive i Iran og passe en Alzheimer-ramte far. Faderen ansætter hushjælpen Razieh, som undlader et par vigtige detaljer om sig selv og sin temperamentsfulde husbond. En stærk film omkring kønsroller, familieværdier og manglende evne til perspektivtagning ifm. skilsmisser.

Shame

Instr. Steve Mcqueen (2011)

Den pæne unge forretningsmand Brandon er afhængig af porno og sex med prostituerede, men evner ikke at gennemføre et normalt forhold til en kvinde. Da hans kontaktsøgende lillesøster flytter uanmeldt ind i hans lejlighed, rykkes Brandon ud af sin rutine. Hun roder op i deres fælles dårlige barndom med store konsekvenser for dem begge. Filmen illustrerer vigtige temaer omkring traumer og seksualitet.

Drengen med cyklen (Le gamin au vélo)

Instr. Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne (2011)

11-årige Cyril bor på børnehjem og kæmper for at komme i kontakt med sin far, som ikke vil vide af ham. Cyril får en besøgsperson, som prøver at give drengen et fristed og lidt varme. Hun føler sig kaldet til at lade drengen bo hos sig i weekenderne. Men Cyril forstår dog ikke at påskønne hendes venlighed og Cyril lokkes af en kriminel rod og begår et overfald for at skaffe penge til sin far i håb om accept.

Martha Marcy May Marlene

Instr. Sean Durkin  (2011)

Martha har fået nok af det voldelige miljø  i en semi-buddhistisk, selvforsynende sekt og stikker af – særligt for at undgå sektens karismatiske leder Patrick, der let manipulerer hende med halvfilosofiske sætninger og familiære bemærkninger. Hun slipper væk og får kontakt til sin storesøster Lucy, som hun ikke har snakket med i to år. Hos Lucy kæmper Martha en kamp for at komme sig over traumerne, men alt minder hende om sekten og skræmmer hende.

Inuk

Instr. Mike Magidson  (2010)

Mange år efter at have mistet sin far, lærer Inuk sig selv og sit baggrund at kende. En fantastisk smuk film om traumer, alkohol og omsorgssvigt i et Grønland, hvor fangerkultur og moderne vestlige værdier mødes på ulykkelig vis. En beretning om, hvordan mennesker sammen kan hele hinanden, overvinde traumer og finde sig selv.

Precious

Instr. Lee Daniels (2009)

16-årige Precious fra Harlem er ordblind, overvægtig, traumatiseret og gravid med sit andet barn. Et liv præget af incest, ydmygelser og fysisk og psykisk mishandling forandres, da en lærerinde sætter hende i specialskole, hvor hun lærer at læse og skrive. En stærk film at blive voksen bryde sin arv og familiens bagage.

Lars and the real girl

Instr. Craig Gellespie (2007)

En ung, indadvendt fyr med vrangforestillinger bliver kæreste med en sexdukke. Den uvante situation gribes af lokalmiljøet, som forstår vigtigheden af at møde sindslidelse med fællesskab og hjælpsomhed. En vigtig film om ensomhed, omsorg, næstekærlighed og fællesskab.

Kunsten at græde i kor

Instr. Peter Schønau Fog (2006)

Filmen følger den 11-årige Allan, som desperat prøver at holde sammen på sin dysfunktionelle familie. Faren er psykisk ustabil og truer med selvmord, når han kan komme til det, og moren har for længst givet op. Derfor synes Allan, at han er nødt til at holde sammen på tingene. Og da faren elsker at holde taler over de døde, går Allan i gang med at sørge for flere begravelser til at holde farens humør oppe. En forrygende film om uhensigtsmæssige, familiedynamikker og seksuelle overgreb og kunsten at overleve og gøre sig fri.

Barnet

Instr. Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne (2005)

I en trøstesløs Belgisk industriby lever Bruno på tyve og Sonia på atten af hendes bistandshjælp og hans rapserier. Livet for de to ændres radikalt, da Sonia føder drengen Jimmy. Bruno forsøger at tage faderrollen på sig, men kommer snart til at se Jimmy som kilde til ekstra penge og planlægger at sælge ham for at komme ud af de svære kår.

Prozac Nation

Instr. Erik Skjoldbjærg (2001)

En ung kvinde kæmper med depression under hendes første år på Harvard. Filmen giver et unikt indblik i sammenhængen mellem mentaliseringssvigt, vanskeligheder med affektregulering, konflikter og selvdestruktion.

Festen

Instr. Thomas Vinterberg (1998)

På Helges 60-års fødselsdag afsløres en grusom familiehemmelighed. Afsløringen dækker over begivenheder, der har haft fatale konsekvenser for flere af familiens børn og middagsgæsterne overværer værtsfamiliens sammenbrud. En klassiker om seksuelle overgreb og dysfunktionelle familiedynamikker

Blinkende lygter

Instr.  Anders thomas Jensen (2000) 

4 små-kriminelle laver et kæmpe kup og ender på en alternativ overlevelsestur langt fra deres vanlige omgivelser. Filmen illustrerer gruppens dynamikker, gamle traumer, og hvordan familiens bagage altid er med.

Lærerinden

Instr. Bo Widerberg (1995)

15-årige Stig er ved at blive voksen og bliver tiltrukket af hans lærerinde Violas skønhed og modenhed. Men i modsætning til det fleste almindelige skoledrenge bliver han ledt ind i et seksuelt forhold til Viola. Filmen viser, hvordan overgreb mod drenge let kan ses som acceptabelt, og drengen måske endda betragtes som heldig.

Savannah (Prince of Tides)

Instr. Barbra Streisand (1991)

Tom, en udsat mand, taler med sin selvmordstruede søsters psykiater og forelsker sig i hende. Tom har et særligt forhold til sin søster, da begge været udsat for frygtelige barndomsoplevelser.

Døde Poeters Klub

Instr. Peter Weir (1989)

Engelsklærer, John Keating, inspirerer sine studerende til at se mere balanceret på poesi med et frisk perspektiv af viden og følelser. Han lærer eleverne at foretage modtræk til den stive og meget fornuftsprægede skoletankegang ved at engagere eleverne følelsesmæssigt.

Kramer mod Kramer

Instr. Robert Benton (1979)

Ted Kramers kone forlader ham og giver ham muligheden for at genoplive en tabt relation til hans lille søn. Men et voldsomt skilsmisse-opgør sætter Teds forældreevner på prøve. I mentaliseringsbaseret behandling kan man bruge små filmklip til at tale om hverdagen med børn, og hvordan man håndterer egne konflikter og mentaliseringssvigt som for eksempel det, der ses i filmen her.

The deer hunter

Instr. Michael Cimino (1978)

En dybdegående udforskning af effekter bag USAs Vietnam-krig og påvirkningen af menneskene i en lille by i Pennsylvania. En gruppe mænd bliver indkaldt og ender som krigsfanger. Selv om de undslipper krigens rædsler, har det psykiske og fysiske pres store følger for resten af deres liv. Filmen skildrer krigstraumer og effekter af PTSD.