Efteruddannelsen henvender sig til ledere, medarbejdere og rådgivere i organisationer i det sociale felt, såsom døgninstitutioner, kommunale familieafdelinger og socialforvaltninger, skoletilbud for udsatte børn og unge, NGO’er og andre.
Kontakt kursusleder Lea Auntoft ved spørgsmål:
leaauntoft@centerformentalisering.dk
Efteruddannelsen løber fra april til maj 2023
Dag 1 og 2: 20 april og 21. april
Dag 3: 23. maj.
Alle dage er fra kl. 9.00-15.00
I lokaler i Aarhus C i gåafstand fra banegården. Rosenkrantzgade 31, 2. tv, 8000 Aarhus C.
13. april 2023.
Ved uddannelsens afslutning uddeles kursusbevis.
7.500 kr. inkl. forplejning og et eksemplar af bogen ”Mentalisering i ledelse og samarbejde” af Heino Rasmussen og Janne Østergaard Hagelquist. Prisen er ekskl. moms.
Introduktion til begrebet mentalisering i organisationen. Vi ser på, hvad der gør mentalisering så anvendeligt i arbejdet i det sociale felt, og hvilke perspektiver man med fordel kan føre over i organisationen. Der vil på dagen være fokus på mentalisering i gruppesammenhænge – herunder når grupper løber af sporet. I socialfagligt arbejde er fokus på mennesker med historier med omsorgssvigt og traumer; den slags smitter, og på dagen vil opmærksomheden samle sig om begreber som projektioner, parallelprocesser, spejlneuroner og negativ kapacitet. I løbet af dagen vil der være fokus på skabelsen af mentaliserende samarbejde og refleksive kulturer. Yderligere vil der være fokus på sikkerhed i organisationer – og rejsen mod den mentaliserende organisation.
Torsdag d. 20. april 2023 ved Heino Rasmussen
På andendagen sættes fokus på særlige udfordringer i ledelse og de mentaliseringsbaserede strategier til håndtering af disse. Temaerne er: Magt, autoritet og følgeskab, den mentaliserende tilgang til konflikthåndtering, lederens bidrag til mentalisering i egen ledergruppe samt mentalisering generelt i relationel ledelse og samarbejde. Udgangspunktet er egen ledelsesmæssige praksis og mentalisering i ledelse som et personligt anliggende, der involverer selvindsigt og bevidsthed omkring egne virkemidler.
Uddannelsens afsluttende dag sætter fokus på implementering af mentaliseringsbegrebet og deltagernes erfaringer med implementering heraf. Temaerne er: Gruppedynamikker, konkrete sparringsmodeller og håndtering af læringsudfordringer for medarbejderen, paradokser og sensemaking i personalegruppen samt forandringsledelse i et mentaliserende perspektiv. Der gives ledelsessupervision på cases fra deltagerkredsen omkring udfordringer i perioden mellem dag 2 og 3
Tirsdag d. 23. maj 2023 ved Heino Rasmussen
Der tages forbehold for ændringer i programmet, som ikke påvirker det samlede udbytte af efteruddannelsen.
Janne Østergaard Hagelquist er autoriseret psykolog og godkendt som specialist i børnepsykologi og supervision. Hun arbejder med behandling af børn, unge og familier, hvor der har været omsorgssvigt, overgreb og/eller vold. Janne er grundlægger af Center for Mentalisering, som har til formål at udbrede viden om mentalisering og anvendelsen af mentaliseringsbaseret behandling i arbejdet med udsatte børn, unge og voksne. Janne er forfatter og medforfatter til flere bøger, herunder ”Mentalisering i mødet med udsatte børn” (2012), ”Mentalisering i pædagogik og terapi” (2014), “Mentaliseringsguiden” (2015), “Mentalisering i organisationen” (2016), “Mentalisering i familien” (2017) og senest “Mentalisering i ledelse og samarbejde” (2019).
Heino Rasmussen er Executive MBA ved Coventry University, samt uddannet i Mentalisering ved Anna Freud Centret, London og Institut for Mentalisering, Oslo. Heino arbejder med foredrag og træning samt projekter omkring ledelse og mentalisering i socialfaglige organisationer. Han trækker på mange års erfaring som ledelseskonsulent og partner for private og offentlige samarbejdspartnere.
Heino er en rutineret, EMCC akkrediteret Ledelses Coach fra Catalyst i London. Han arbejder med ledere og ledergrupper, i at skabe tro på og klarhed i deres tænkning, retning og handlinger.