Relevante film og dokumentarer

Nedenfor anføres forskellige relevante filmværker, tv-serier og dokumentarer til professionel brug eller til fordybelse. Læs mere om mentalisering her. Du kan finde tilsvarende litteratur, der relaterer sig til mentalisering og udsatte børn, unge og voksne her.

Film og serier

Instant family

En plejemor anbefalede denne film om plejefamilier, og det er en rigtig sød, sjov og varm film om at være plejefamilie. Der tages humoristisk favntag med mange af de udfordringer og stærke følelser, der opleves i plejefamilier. Der er masser af mentalisering og mindst lige så mange mentaliseringssvigt – så bærer man over med, at den til tider er lige amerikansk nok.

Dronningen

Instr. May el-Toukhy

En skræmmende og meget god film om et seksuelt forhold mellem stedmor og stedsøn. Filmen handler om magtmisbrug i relationer, offer-redder-krænker dynamikker, ligesom der er elementer af geniscenesættelse og transgenerationelle traumer i beretningen.

The tale

Instr.  Jennifer Fox (2018), HBO

En kvinde filmer en dokumentar om overgreb og genoplever derigennem minder om et seksuelt forhold mellem hende og hendes voksne løbetræner. Beretningen er på skift mellem den voksne kvinde, der mindes og langsomt forstår, hvad oplevelserne har betydet for hendes voksne liv, og den 13-årige pige, der langt hen ad vejen følte sig udvalgt og lykkelig over relationen. Filmen er en autentisk historie, der beskriver grooming og de tidlige teenage-års sårbarhed over for voksnes manipulation.

Mindhunter

Instr. Joe Penhall (2017), Netflix

To FBI-agenter får til opgave at interviewe seriemordere for at løse åbne sager. Serien handler om kampen for at bringe fokus på den kriminelles mentale tilstande ind i kriminologien.

13 reasons why

Instr.  Brian Yorkey, (2017)

Serien følger teenageren Clay Jensen i hans forsøg på at afdække sandheden bag hans klassekammerat Hannahs beslutning om at tage sit eget liv. Serien giver et godt billede af mentale tilstande og manglende evner til at se bagom adfærd hos Clay selv og netværket omkring Hannah.

Glasslottet

Instr. Destin Daniel Cretton (2017)

En ung pige vokser op i en dysfunktionel familie med en mor, der er en excentrisk kunstner, og en alkoholisk far, som skaber drømme og falske forhåbninger for at få dem til at glemme fattigdommen. Familien flakker omkring som nomader og tager bopæl i tomme huse. Da Jeanette som voksen journalist i New York konfronteres med sine forældre, vender minderne og følelsen af svigt stærkt tilbage.

Sweet dreams (Fai bei sogni)

Instr. Marco Bellochio (2016)

Massimo’s idylliske barndom bliver knust, da moren dør. År senere er han tvunget til at genoplive sin traumatiske fortid. Kun overfor lægen Elisa formår han at åbne sig og konfrontere sine barndomssår

The hunt for the wilderpeople

Instr. Taika Waititi (2016)

Filmen følger en national eftersøgning af en rebelsk dreng og hans plejeonkel, som rejser ind i den New Zealandske bush for at være alene. “Hunt for the “Wilderpeople” er en skøn film om plejebørn, plejefamilier og om udvikling på trods – og så er den smuk og sjov.

Under sandet

Instr. Martin Zandvliet (2015)

I efterkrigs-Danmark er en gruppe unge tyske krigsfanger sat til at rydde strandene for de tusindvis af landminer, som tyskerne lagde under anden verdenskrig. Danske sergent Rasmussen hader alt tysk og viser ingen nåde over for de purunge drenge, som udfører det livsfarlige rydningsarbejde under hans opsyn. Men han påvirkes alligevel af drengenes frygt og de voldsomme vilkår. Filmen behandler vores nationale mentaliseringssvigt og skildrer danskernes traumer, vrede, sorg og tilbagevundne magt, som ikke fremmer mentalisering – men langsomt udvikles der alligevel medfølelse med de unge tyske drenge.

Sangen fra havet

Instr. Tomm Moore (2014)

Ben og hans lillesøster Saoirse, en pige som kan forvandle sig til en sæl, tager på eventyr for at befri elverne og redde den åndelige verden. En smuk film, der kan være rigtig fin at se med omsorgssvigtede og traumatiserede børn. Historien kommer omkring eksistentielle temaer såsom sorg, tab, hvor man hører til og betydningen af følelser. Endvidere viser historien, at dem, der kan mindst, kan have andre evner og i sidste ende være dem, der redder alle.

Short Term 12

Instr. Destin Daniel Cretton (2013)

Filmen følger 25-årige Grace, der navigerer miljøet i en amerikansk døgninstitution. Da den aggressive pige Jayden ankommer til refugiet, bliver Grace mindet om sin egen, traumatiserede baggrund, som hun har prøvet at fortrænge. Grace tvinges til at bearbejde hændelserne i sit eget liv – og den professionelle distance bliver pludselig meget svær at opretholde.

Nader og Simin – en separation

Instr. Asghar Farhadi (2011)

Et gift par står overfor det svære valg – at søge et bedre liv ved at flytte til USA eller at blive i Iran og passe en Alzheimer-ramte far. Faderen ansætter hushjælpen Razieh, som undlader et par vigtige detaljer om sig selv og sin temperamentsfulde husbond. En stærk film omkring kønsroller, familieværdier og manglende evne til perspektivtagning ifm. skilsmisser.

Shame

Instr. Steve Mcqueen (2011)

Den pæne unge forretningsmand Brandon er afhængig af porno og sex med prostituerede, men evner ikke at gennemføre et normalt forhold til en kvinde. Da hans kontaktsøgende lillesøster flytter uanmeldt ind i hans lejlighed, rykkes Brandon ud af sin rutine. Hun roder op i deres fælles dårlige barndom med store konsekvenser for dem begge. Filmen illustrerer vigtige temaer omkring traumer og seksualitet.

Drengen med cyklen (Le gamin au vélo)

Instr. Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne (2011)

11-årige Cyril bor på børnehjem og kæmper for at komme i kontakt med sin far, som ikke vil vide af ham. Cyril får en besøgsperson, som prøver at give drengen et fristed og lidt varme. Hun føler sig kaldet til at lade drengen bo hos sig i weekenderne. Men Cyril forstår dog ikke at påskønne hendes venlighed og Cyril lokkes af en kriminel rod og begår et overfald for at skaffe penge til sin far i håb om accept.

Martha Marcy May Marlene

Instr. Sean Durkin  (2011)

Martha har fået nok af det voldelige miljø  i en semi-buddhistisk, selvforsynende sekt og stikker af – særligt for at undgå sektens karismatiske leder Patrick, der let manipulerer hende med halvfilosofiske sætninger og familiære bemærkninger. Hun slipper væk og får kontakt til sin storesøster Lucy, som hun ikke har snakket med i to år. Hos Lucy kæmper Martha en kamp for at komme sig over traumerne, men alt minder hende om sekten og skræmmer hende.

Inuk

Instr. Mike Magidson  (2010)

Mange år efter at have mistet sin far, lærer Inuk sig selv og sit baggrund at kende. En fantastisk smuk film om traumer, alkohol og omsorgssvigt i et Grønland, hvor fangerkultur og moderne vestlige værdier mødes på ulykkelig vis. En beretning om, hvordan mennesker sammen kan hele hinanden, overvinde traumer og finde sig selv.

Precious

Instr. Lee Daniels (2009)

16-årige Precious fra Harlem er ordblind, overvægtig, traumatiseret og gravid med sit andet barn. Et liv præget af incest, ydmygelser og fysisk og psykisk mishandling forandres, da en lærerinde sætter hende i specialskole, hvor hun lærer at læse og skrive. En stærk film at blive voksen bryde sin arv og familiens bagage.

Lars and the real girl

Instr. Craig Gellespie (2007)

En ung, indadvendt fyr med vrangforestillinger bliver kæreste med en sexdukke. Den uvante situation gribes af lokalmiljøet, som forstår vigtigheden af at møde sindslidelse med fællesskab og hjælpsomhed. En vigtig film om ensomhed, omsorg, næstekærlighed og fællesskab.

Kunsten at græde i kor

Instr. Peter Schønau Fog (2006)

Filmen følger den 11-årige Allan, som desperat prøver at holde sammen på sin dysfunktionelle familie. Faren er psykisk ustabil og truer med selvmord, når han kan komme til det, og moren har for længst givet op. Derfor synes Allan, at han er nødt til at holde sammen på tingene. Og da faren elsker at holde taler over de døde, går Allan i gang med at sørge for flere begravelser til at holde farens humør oppe. En forrygende film om uhensigtsmæssige, familiedynamikker og seksuelle overgreb og kunsten at overleve og gøre sig fri.

Barnet

Instr. Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne (2005)

I en trøstesløs Belgisk industriby lever Bruno på tyve og Sonia på atten af hendes bistandshjælp og hans rapserier. Livet for de to ændres radikalt, da Sonia føder drengen Jimmy. Bruno forsøger at tage faderrollen på sig, men kommer snart til at se Jimmy som kilde til ekstra penge og planlægger at sælge ham for at komme ud af de svære kår.

Prozac Nation

Instr. Erik Skjoldbjærg (2001)

En ung kvinde kæmper med depression under hendes første år på Harvard. Filmen giver et unikt indblik i sammenhængen mellem mentaliseringssvigt, vanskeligheder med affektregulering, konflikter og selvdestruktion.

Blinkende lygter

Instr.  Anders thomas Jensen (2000) 

4 små-kriminelle laver et kæmpe kup og ender på en alternativ overlevelsestur langt fra deres vanlige omgivelser. Filmen illustrerer gruppens dynamikker, gamle traumer, og hvordan familiens bagage altid er med.

Festen

Instr. Thomas Vinterberg (1998)

På Helges 60-års fødselsdag afsløres en grusom familiehemmelighed. Afsløringen dækker over begivenheder, der har haft fatale konsekvenser for flere af familiens børn og middagsgæsterne overværer værtsfamiliens sammenbrud. En klassiker om seksuelle overgreb og dysfunktionelle familiedynamikker

Lærerinden

Instr. Bo Widerberg (1995)

15-årige Stig er ved at blive voksen og bliver tiltrukket af hans lærerinde Violas skønhed og modenhed. Men i modsætning til det fleste almindelige skoledrenge bliver han ledt ind i et seksuelt forhold til Viola. Filmen viser, hvordan overgreb mod drenge let kan ses som acceptabelt, og drengen måske endda betragtes som heldig.

Savannah (the prince of tides)

Instr. Barbra Streisand (1991)

Tom, en udsat mand, taler med sin selvmordstruede søsters psykiater og forelsker sig i hende. Tom har et særligt forhold til sin søster, da begge været udsat for frygtelige barndomsoplevelser.

Døde Poeters Klub

Instr. Peter Weir (1989)

Engelsklærer, John Keating, inspirerer sine studerende til at se mere balanceret på poesi med et frisk perspektiv af viden og følelser. Han lærer eleverne at foretage modtræk til den stive og meget fornuftsprægede skoletankegang ved at engagere eleverne følelsesmæssigt.

Kramer mod Kramer

Instr. Robert Benton (1979)

Ted Kramers kone forlader ham og giver ham muligheden for at genoplive en tabt relation til hans lille søn. Men et voldsomt skilsmisse-opgør sætter Teds forældreevner på prøve. I mentaliseringsbaseret behandling kan man bruge små filmklip til at tale om hverdagen med børn, og hvordan man håndterer egne konflikter og mentaliseringssvigt som for eksempel det, der ses i filmen her.

The Deer hunter

Instr. Michael Cimino (1978)

En dybdegående udforskning af effekter bag USAs Vietnam-krig og påvirkningen af menneskene i en lille by i Pennsylvania. En gruppe mænd bliver indkaldt og ender som krigsfanger. Selv om de undslipper krigens rædsler, har det psykiske og fysiske pres store følger for resten af deres liv. Filmen skildrer krigstraumer og effekter af PTSD.

Dokumentarer

Leaving Neverland

Instr. Dan Reed (2019)

Dokumentaren beskriver, hvordan verdens største popstjerne Michael Jackson, begynder et langvarigt forhold med to drenge på 7 og 10 år, og deres familier. Hvis man nu ser bort fra, at filmen handler om Michael Jackson, er det en almen og forrygende dokumentar om grooming, senfølger af seksuelle overgreb, og hvordan seksuelle overgreb mod et barn ser ud fra forskellige perspektiver i familien.

Bonnie og de 1000 mænd

Instr.  Mette Korsgaard (2015)

En dokumentar om Bonnie, der selv har valgt at arbejde som prostitueret og ikke kan undvære det, selvom hun er ved at dø af det. Dokumentaren illustrerer, hvorledes traumer, gentagelsestvang og familiens bagage spiller ind i Bonnies nuværende situation.

Pervert park

Instr.  Lasse & Frida Barkfors (2014)

Florida Justice Transitions, et resocialiseringsprogram for dømte sexforbrydere, har med samtidig terapi kunnet nedbringe statistikken for tilbagefald. En gruppe beboere i trailerparken fortæller deres historier, som typisk er fyldt med omsorgssvigt og andre problemer. Dokumentaren beskriver de enkelte krænkeres historier og skæbner på fineste vis.

Free the mind

Instr. Phie Ambo (2012)

Dokumentaren “Free the Mind” handler bl.a. om effekten af meditation og mindfulness på hjernen i forbindelse med efterreaktioner på traumer.

Find yderligere litteratur om mentalisering og udsatte børn, unge og voksne her.