MENTALISERINGSJULEKALENDER

door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-
door-

En del af det udviklingsfremmende samspil er at lære at registrere, kategorisere, italesætte og regulere følelser.

I Mentaliseringsguiden er der modeller, der beskriver dette, men i det almindelige udviklingsfremmende samspil lærer barnet også, at følelser kan være sammenblandede.

I anledningen af julen har vi fået den dygtige tegner fra Mentaliseringsguiden, Rikke Cilja, til at tegne mellemfølelserne. Hver dag i julemåneden får du ”Dagens følelse” og samtidig mulighed for at høre lidt om nisserne: Preben Menta, ReflekSigne, Teleologis og Santa Fonagy i vores julekalender.

Julekalenderens nissegalleri

Preben Menta Juhl er en unge nisse på 202 år. Han befinder sig ofte i præmentaliseringsmodi, særligt psykisk ækvivalens-modus, deraf navnet Pre(ben)-Menta. I psykisk ækvivalens-modus sættes der lighedstegn mellem virkeligheden og mentale tilstande, og det man oplever, anses derfor som virkeligheden.

Som voksen er psykisk ækvivalens-modus ikke særlig hensigtsmæssig, da man ofte vil være skråsikker på sine egen opfattelser, og derfor ikke kan se andres perspektiver.

ReflekSigne er en reflekteret og charmerende nisse på 207 år. Hun har højst sandsynligt fået sit navn, da hun i forhold til sin unge alder har en meget høj refleksiv funktion.

Teleologis er en ung, hot nisse på 127 år. Han er på grund af sin unge alder ofte i teleologisk modus. I teleologisk modus udtrykkes mentale tilstande gennem målrettede handlinger. Kun det, som eksisterer i den fysiske verden, har en mening.

Som voksen er teleologisk modus uhensigtsmæssig, da man typisk kun forstår mentale tilstande gennem noget, der er fysisk eller målbart.

Santa Fonagy er en klog og mentaliserende nisse på 2 milliarder år. Santa Fonagy er god til at sætte sig i andres sted, og har stor fokus på nisser og juleglade børns mentale tilstande.