anbefalinger af relevante podcasts

Nedenfor anføres forskellige relevante og spændende podcasts, som vi i Center for Mentalisering har fundet interessante – både til professionel brug eller til fordybelse.

Brinkmans briks “Dårlig samvittighed”
Den seneste podcast fra Brinkmans Briks handler om dårlig samvittighed. Det er et virkeligt godt afsnit, hvor der er beskrivelser af helt almindelige unges udfordringer med dårlig samvittighed. I podcasten deltager også forfatteren Haider Ansati. Han kommer fra et voldsparat miljø og har siddet på lukkede institutioner og i fængsel som følge af vold og kriminalitet. I podcasten fortæller han klogt og reflekteret om, hvordan han gennem behandling har arbejdet med sine traumatiske oplevelser og har lært at tage sine følelser alvorligt. Hans arbejde med sig selv og forståelsen for betydningen af empati og mentalisering medvirker til, at han i stedet fra at flygte fra sin dårlige samvittighed, har lært at forholde sig til den og søge tilgivelse.
Jeg skammer mig

“Jeg skammer mig” er en ærlig og personlig podcast, hvor forfatter Helle Vincentz fortæller sin egen personlige historie om skam og netop på smukkeste vis formår at overkomme skammen ved at dele den og tale om den. Hun fortæller om skam i forhold til blandt andet; Det at være fattig i barndommen i forhold til kammeraterne, at have en alkoholiseret far, der tager sit eget liv og som voksen at få stress selv om man gerne vil være en, der kan klare det hele. Hun har i løbet af podcasten nogle rørende samtaler med blandt andre Thomas Korsgård, Lotus Turèll og Alex Vanopslagh. En stor anbefaling herfra.

En rødvinsplettet barndom
En podcast om hvad det gør ved børn når deres forældre drikker. Både om hvordan børnene mestrer barndommen, men også om de senfølger de bringer med ind i voksenlivet. Katrine hovedpersonen i podcasten deler ærligt sin egen historie. Hun fortæller om at dække over forældres misbrug, om at skamme sig og om at blive overansvarlig og overpræstere. Vi møder i podcasten også Katrines søskende som har haft andre måder at håndtere alkoholen i familien på. Podcasten kommer også omkring, hvad det betyder når ens søster går offentligt ud og fortæller om alkohol i familien. Katrines historie perspektiveres af psykolog, Helle Lindgård, der deler ud af sin viden om børn i familier med misbrug.


Sådan slap jeg fri af
I denne podcast serie fortæller en række kendte danskere ærligt om deres livshistorie om tab, sorg svigt og om som voksen at kæmpe med forskellige destruktive mønstre som anoreksi, selvskade, misbrug etc. I podcasten møder vi blandt andet Pia Olsen Dyhr og Marie Brixtofte, der rørende fortæller om deres barndom med forældre, der drikker. Der er tale om stærke beretninger om at overleve og få et godt liv på trods.


Kasseret - anbragte børns forældre fortæller

Podcastserien "Kasseret - anbragte børns forældre fortæller", består af en række rørende podcast om at være forældre til et anbragt barn. Podcastserien sætter fokus på, hvor vigtigt det er at være optaget af de biologiske forældres perspektiv, når man arbejder med anbragte børn og unge. I podcastserien lykkes det at vise, hvor forskellige historierne hos de forældre, der har et barn anbragt kan være, men også hvordan de alle deler svære følelser som skam, savn og sorg. Forældrene har det til fælles, at de ønsker at være en del af deres barns liv selvom de ikke bor sammen med det. 

Mord i kultureliten
En beretning om mordet på to små børn. Podcasten undersøger, hvad der skete den dag de to små brødre blev dræbt af den enes far. Men det er også en interesant historie om, hvordan man i 1950'ernes kulturelite taklede traumet med fortrængning og munterhed og hvad fordelene var ved denne måde at mestre det på. Desuden er det også en fortælling om bagsiden af medaljen - herunder betydningen for relationen til de børn og børnebørn, der kom efter de døde børn i familien.

Du kan finde podcasten på DR.
Min morfars breve fra krigen
Ud fra morfarens breve kortlægger Heinz´ barnebarn sin morfars historie. Det er en historie om at være tysk soldat under 2. verdenskrig om at overleve krigen og tiden derefter. Gennem brevene og interviews udfolder sig en en fortælling om at overleve krigen og tiden derefter og om skam, selvmord og kærlighed.

Du kan finde podcasten på Podimo.
Kapret
Kapret er en super spændende podcast baseret på breve og dagbogsnotater fra dengang gasten Rane blev taget som gidsel af somaliske pirater. Samtidig følger man hans gravide kæreste Maries kamp for at få ham fri og beholde håbet hjemme i Danmark. Podcastserien byder på en spændende historie, men mest af alt bliver man rørt over beretningen som også handler om menneskers stærke evne til at mestre voldsomme hændelser. Det er derfor også en podcast om omsorg altruisme, håb og ikke mindst kærlighed. Som lytter får man en forståelse for, hvordan traumatiske hændelser kan have voldsomme konsekvenser, men også være en kilde til personlig udvikling og bevidsthed om, hvad der er vigtigt i livet.

https://www.dr.dk/radio/p1/kapret
Mors afskedsbrev
Denne podcast er et fantastisk drama med alle ingredienser: kendisser, rigdom, storhed og fald, glamour, adoption, onde stedmødre, alkoholmisbrug, død og et nedrigt afskedsbrev til fem brødre. Dette afskedsbrev starter Adrian Hughes’ forsøg på at forstå sin mor og hendes meget lidt mentaliserende forældreskab. Han fortæller her en rørende historie om transgenerationelle traumer, omsorgssvigt og hvordan manglende mentalisering i forhold til børn går i arv - men også om muligheden for at bryde denne arv. https://www.dr.dk/radio/p1/mors-afskedsbrev​
Kiggerpigen
Trænger du til en spændende podcast til påske, kan vi anbefale “Kiggerpigen”. Det er en historie om et gravsted, der åbner op for en fortælling om en lille piges liv og død under bombningen af Den Franske Skole i 1945. Det er fantastisk at høre, hvordan et liv der gik tabt for så mange år siden alligevel har sat sig spor. Samtidig er det en vigtig beretning om traumer, sorg og betydningen af at få den rette hjælp. Stor anbefaling herfra!
Mentalisering: at have sind på sinde
Socialpædagogerne har udgivet en podcastserie om forskellige teoretisk-pædagogiske tilgange anvendt i praksis. I denne podcast fortæller Janne Østergaard Hagelquist om mentaliseringsteorien. Podcasten indeholder desuden virkelig fine og rørende beskrivelser af arbejdet med mentalisering i døgnområdet fortalt af en pædagog og en leder.
Du kan finde podcasten her: https://sl.dk/.../mentalisering-at.../28210_fagblad/show
Kan man tilgive en psykopat?
En rørende podcast, hvor komikeren Geo beskriver sit forhold til sin far, som var psykopat. Podcasten starter med rå kassettebåndsoptagelser fra den juleaften, hvor Geos storesøster får en båndoptager og optager farens agressive udbrud. Det er hjerteskærende at høre, hvordan børnene forsøger at stoppe farens agression mod moren. Herefter følger en fantastisk beretning, hvor Geo gennem fem afsnit forsøger at forstå sin far ved at opsøge folk, der har kendt ham. Podcasten får et rigtig fint punktum i og med, at Geo finder sin egen måde at sige farvel på.

Podcasten kan findes på Podimo
Brødrene Fuhlendorf
Historien om de to brødre, Christian og Michael, der er vokset op i samme familie, men som har fået to forskellige livsbaner: Den ene som komiker den anden som kriminel. I podcasten følger vi Michael i perioden, hvor han venter på prøveløsladelse. Hver for sig kigger de to brødre tilbage på det tidspunkt, hvor deres livsbaner skiltes og reflekterer over, hvad der bragte Michael ind i det kriminelle miljø. Michael har nogle meget fine beskrivelser af det kriminienelle miljø - både hvad det er der tiltrækker, men også alle konsekvenserne.

Podcasten kan findes på Podimo
Børnelokkeren
Børnelokkeren er en helt utrolig god podcast, som på flotteste vis beskriver, hvordan seksuelt overgreb mod børn ofte ser ud. Podcasten beskriver, hvordan sårbare børn med behov for omsorg og voksenkontakt bliver en del af en voksenseksualitet på en måde som de er ude af stand til at forstå. De to voksne ofre er så reflekterede og nuancerede i deres beskrivelse af omsorgssvigt, overgrebene, relationerne og senere af konsekvenserne for deres voksne liv. En stærk anbefaling herfra.
Børnepsykologi
Af: Rasmus Alenkær

“Børnepsykologi” er en rigtig god og anbefalelsesværdig podcast. Værten Rasmus Allentoft og hans gæster er gode til at have alles sind på sinde – elevernes, forældrenes og lærerenes osv. Der tages mange spændende emner op fra skoleverdenen, blandt andet emner som inklusion, skolefobi, gaming og uro i skolen. De behandles alle omsorgsfuldt og med stor viden. Eksempelvis har afsnittet “Uro i klassen” mange fine pointer om, hvordan man tackler udfordringer i klasserummet, ligesom der er fokus på, hvordan den enkelte elev kommer til at opleve, at man ser bag dets adfærd.
P1 radiofortælling “Er du sindssyg”
I denne interessante podcast fortæller forfatteren Karen Fastrup om, hvordan det er at være psykisk syg. Hun beretter også om, hvordan hun oplevede det at få mentaliseringsbaseret behandling ligesom der bliver beskrevet hvilke tanker man som mentaliseringsbehandler gør sig om behandling og borderline diagnosen i mødet med en ressourcestærk kvinde som Karen.

https://www.dr.dk/radio/p1/radiofortaellinger/radiofortaellinger-er-du-sindssyg-1-6-psykosen

P1 podcasten “Williams død”
William begik selvmord, da han var 29 år. Podcasten beskriver på en fin og nænsom måde, hvilke tanker der fylder hos de efterladte både i dagene lige efter og senere hen. William er opvokset på Christiania og derfor beskæftiger podcasten sig også med, hvordan sådan et dødsfald bearbejdes i et stærkt forankret fællesskab.

Finding Cleo
Igennem ti afsnit i denne true crime fortælling følger vi i sporene af Cleo, der er en indfødt canadisk pige, som i 70′ erne blev bortadopteret og senere døde mens hun boede i sin amerikanske adoptivfamilie. Cleos søskende får at vide, at Cleo er blevet myrdet på vej hjem til sin canadiske familie, men der er mange spor i denne fortælling. Podcasten er en fortælling om indfødte canadiers vilkår, tvangsadoptioner og om traumer, omsorgssvigt savn og tab.
Blackout
En interessant podcast om en ung kvinde, der til en nytårsaftensfest får et blackout og dagen efter bliver konfronteret med et billede af hende i en intim situation med to drenge. I podcasten fortæller hun om de konsekvenser som billedet får for hende. Både de direkte konsekvenser ved at billedet deles med lynets hast og at hun udskammes af jævnaldrene unge. Men også de mange psykiske konsekvenser som hun i starten forsøger at bagatellisere og fortrænge, men som kommer til at påvirke hendes liv år efter.
Mads og monopolet
Altid et godt lyt som illustrerer betydningen af at reflektere over dilemmaer og samtidig sætter fokus på hvor forskellige vi er.

Child in Mind
Anna Freud centerets egen podcast, som har til formål at hjælpe forældre med at forstå og håndtere mentale problemer hos børn og familier.

Where should we begin?
Podcast med Esther Perel – en af verdens førende parterapeuter, som her sender virkelige par-sessioner med hende selv som terapeut.

Your Parenting Mojo
”Your Parenting Mojo – research based ideas to help kids thrive” er forsker-interviews om forskningen i forskellige temaer om forældreskab såsom søskende, søvn eller partilfredshedens betydning for børns trivsel.
Jeg er mor
I podcastserien “Jeg er mor” bliver vi inviteret indenfor på indersiden af forældreskabet. Her er der tale om svære og skamfulde emner såsom behovet for alenetid, vrede overfor sit barn og kroppens forandring. Der åbnes op for det uperfekte, og der er rig mulighed for at se sig selv i andre hudløst ærlige mødres personlige og faglige skildringer af forældreskabets afkroge.
Kvinden med den tunge kuffert
“Kvinden med den tunge kuffert” er en podcast i 7 dele om en kvinde, der lyver sig gennem tilværelsen. Det er også en trist historie om, hvor farligt det er, når mennesker ikke har håb til relationer, men foretrækker den simple vanetilfredstillelse ved at lyve og svindle sig gennem livet. Den triste pointe bør få os til at huske “never to let correction sabotage for connection” og arbejde med at forstå baggrunden for løgnen, samt at få børn unge og voksne, der lyver, til at få lyst til at vælge relationer.
Jeg plejede at tro på for evigt
To unge kvinder med hver deres store sorg – efter at have mistet en bror og en mor – beskriver deres egne tabs- og sorgforløb. De beskriver hudløst ærligt følelser tanker og erfaringer. I de følgende afsnit interviewer de andre, der er ramt af sorg. I afsnit 2 er det moren til en lille dreng, der er blevet dræbt af sin far. Det lykkes også i dette afsnit at give en helt utrolig nærværende rørende og stærk beskrivelse af tabet og processen efter.
Cecilie og sorgen
Cecilie genbesøger i denne podcast-serie de unge-voksne, hun har været i sorggruppe med. Hun interviewer dem om deres forløb både i gruppen og efterfølgende, og det er så fint beskrevet, hvordan de enkelte har forskellige forløb og behov, men det at mødes med andre har for alle været meget meningsfuldt.