Udgivelser fra center for mentalisering
På denne side finder du en oversigt over de udgivelser, som personerne hos Center for Mentalisering står bag.
MENTALISERINGSGUIDEN
Af: Janne Østergaard Hagelquist (2015)
Mentaliseringsguiden er en praksisnær, visuel, lettilgængelig og anvendelig guide til brug i pædagogisk og terapeutisk arbejde med omsorgssvigtede børn og unge og deres omsorgspersoner. Bogen er desuden med forord af psykoanalytiker Peter Fonagy.
Se videoen om Mentaliseringsguiden her.
MENTALISERING i SKOLEN
Af: Janne Østergaard Hagelquist og Sarah Long Jonsson (2021)
Mentalisering i skolen er en praksisbog, der kan anvendes til at bringe mentalisering ind i skolen. Formålet er at understøtte sikkerhed, positive læringsprocesser og inkluderende fællesskaber. Bogen er anvendelig i folkeskolen, men har også en lang række bud på, hvordan man kan arbejde med mentalisering hos elever i specialområdet.
Bogen er inddelt i 4 dele: Del 1 vedrører grundlæggende mentaliseringsmodeller til skolen. Del 2 omhandler konkrete værktøjer til at arbejde med de enkelte elevers specifikke udfordringer. Del 3 omhandler klassedynamikker, grupper og mobning. Del 4 vedrører den fagprofessionelles egenomsorg, sikkerhed og mentaliseringsevne. Hver del består af en teoridel fulgt af en praksisdel, som understøttes af konkrete redskaber og modeller. Bogen er fyldt med konkrete eksempler, værktøjer, modeller og øvelser, der kan styrke elevens, klassens og den fagprofessionelles mentaliseringsevne. Bogen henvender sig især til lærere, skolepædagoger, sundhedsplejersker, psykologer, AKT-vejledere og PPR-medarbejdere
Læs de første 20 sider af bogen gratis her.
Du kan også finde en anmeldelse som Skoleledernforenings magasin, Plenum har lavet, her.
MENTALISERING i familien
Af: Janne Østergaard Hagelquist og Heino Rasmussen (2017)
Mentalisering i familien er den senest nye bog af Janne Østergaard Hagelquist og Heino Rasmussen. Bogen er lettilgængelig, praksisorienteret og visuel, og den retter sig mod at støtte forældre i de mange udfordringer, der ligger i forældrerollen. Læs de første 20 sider af bogen gratis her.
Se videoen om “Mentalisering i familien” her.
MENTALISERING I LEDELSE OG SAMARBEJDE
Af: Heino Rasmussen & Janne Østergaard Hagelquist (2019)
Med denne bog ønsker forfatterne at støtte og give viden til ledere, der arbejder inden for det socialfaglige område. Bogen har fokus på mentaliseringsbegrebets udvikling og relevans i ledelse og samarbejde, og teorien gøres anvendelig gennem eksempler og cases fra den socialfaglige praksis.
Se videoen om “Mentalisering i ledelse og samarbejde” her.
MENTALISERING I organisationen
Af: Heino Rasmussen og Janne Østergaard Hagelquist (2016)
Denne bog beskæftiger sig med begrebet mentalisering i organisationer, der har fokus på socialt arbejde. Den er en indføring i, hvordan man kan integrere mentalisering i sociale organisationer og dermed skabe optimale rammer om kultur, struktur og ledelse. Forfatterne viser i bogen, hvordan mentalisering kan anvendes i grupper og team, i eget ledelsesarbejde og i designet af den mentaliserende organisation
Se videoen om “Mentalisering i organisationen” her
MENTALISERING i mødet med udsatte børn
Af: Janne Østergaard Hagelquist, 2. udgave (2022)
Mentalisering i mødet med udsatte børn fremstiller på en lettilgængelig måde, hvordan børn gennem deres udvikling, i samspil med deres forældre, udvikler sig og lærer at mentalisere. Bogen gennemgår, hvad det betyder for børns udvikling, når de udsættes for omsorgssvigt og traumer. Forfatteren viser, hvordan man på baggrund af denne viden om udvikling kan møde omsorgssvigtede og traumatiserede børn og unge mentaliserende, og hvordan man kan anvende den nyeste viden om mentalisering og traumer i behandlingen af disse børn. En lang række bevægende casehistorier leder læseren gennem det teoretiske stof. Denne opdaterede udgave af bogen er udvidet med en praksisorienteret gennemgang af den nye PTSD-diagnose, ligesom den sidste nye viden om traumer er medtaget. Den udvikling, der er sket inden for mentaliseringsfeltet i det seneste årti, er ligeledes inddraget, og bogen er opdateret med figurer, modeller og værktøjer, der understøtter det praktiske arbejde med teorien. Janne Østergaard Hagelquist er psykolog og grundlægger af Center for Mentalisering. Hun har udgivet en række bøger om mentalisering og har mange års erfaring med at arbejde med omsorgssvigtede og traumatiserede børn og unge.
Se videoen om “Mentalisering i mødet med udsatte børn” her.
MENTALISERING i pædagogik og terapi
Af: Janne Østergaard Hagelquist og Marianne Køhler (2014)
Bogen er en indføring i begrebet mentalisering med fokus rettet mod udsatte børn og unge. Bogen viser, hvordan mentalisering kan anvendes i både pædagogik og terapi, og den præsenterer fire temaer, hvor nogle af de klassiske problemstillinger, man oplever i mødet med udsatte børn og unge, bliver beskrevet. Temaerne er transgenerationelle traumer, vold, løgn og overgangen til voksenlivet.
Se videoen om “Mentalisering i pædagogik og terapi” her.
Artikler fra center for mentalisering:
Debatindlæg fra center for mentalisering:
Andre bøger og kapitler i bøger
- Hagelquist, J.Ø., Christensen, E., Agerbo, A., Kjeldsen, I., & Gravesen, S.D. (RED.). (2011). Børn i familier med vold -teorierne bag behandlingsmodellerne. Servicestyrelsen.
- Gravesen, S.D., Kjeldsen, I., Rasmussen, T.J., & Hagelquist, J.Ø. (RED.). (2011). Børn i familier med vold -behandlingsmodeller. Servicestyrelsen.
- Hagelquist, J.Ø. (2013). Mentaliseringsbaseret pædagogik og STORM-modellen. I J. Christiansen & B.D. Mårtensson (RED.). Pædagogik i døgninstitutionen. Dafolo
- Hagelquist, J.Ø. & Rasmussen, H.(2017). Mentalisering og læringsforsvar. Mellon, K. (RED.). Læring eller ikke-læring