Anmeldelser – biografier

Nedenfor anføres anmeldelser af relevante biografier.
Læs mere om mentalisering her. Du kan finde yderligere litteratur, der relaterer sig til mentalisering og udsatte børn, unge og voksne her.

Open

Af André Agassi

På overfladen en selvbiografi fra en tennisspiller, men reelt set en gribende historie om det at vokse op med en voldelig og tyrannisk far, som udnytter sin søns tenniskarriere i et nærmest prostitutionslignende forhold. Bogen sætter fokus på traumer, tvangsritualer, udskejelser, oprør og udadreagerenhed i Andrés proces med at frigøre sig fra sin far.

Trump

af Michael DAntonio

Den bedste træning for mentaliseringsevnen er at mentalisere dem, man har det sværest med.  

Bogen er en fortælling om, hvordan Trumps forretningsimperium har udviklet sig med sideveje af erhvervsmæssige konkurser og mindre fine forretningsmetoder. Det handler om historien om Trumps relationer til hustruer, venner og fjender, men det er også en historie om en lille dreng, der ikke passer ind og som blev plantet på et militærakademi med straf og angst som daglig kost – og hvor overlevelse bliver en kamp, hvor kun den, der ikke stoler på nogen, vinder. Dette bliver hans  tilgang til livet – en tænkning som han senere trak ud i erhvervslivet og nu ind i præsidentembedet.

Der er nok lige rigeligt stof om, hvordan Triumphs forretningsimperium udvikler sig og for lidt om barndom og relationer for en psykologs smag, men dette opvejes af det interessante i at følge Trumps adfærd, som er præget af projektioner, sort/hvid tænkning, misbrug af mentalisering og mest af alt uforudsigelighed.

Linse – jeg gør, hvad jeg vil

Af Linse Kessler og Michael Holbek

Bogen om Linse er utrolig letlæst, og det er interessant at få et indblik i, hvordan Linse tænker.

I bogen beskriver Linse de regler, der gælder i hendes verden om, at man passer på sin familie og dem, man holder af. Den handler om at se vold som en – til tider – logisk og hensigtsmæssig strategi og om normer for, hvem det er rimeligt at stikke ned, at sladre om eller til. Det er ligeledes interessant at læse hendes betragtninger om hierarkiet og livet i fængsel.

I bogen beskrives Linses opvækst som værende vekslende mellem en plejefamilie med struktur, rammer og omsorg – og et liv på Bryggen med en mor, der er glad for Linse og nogen gange lidt mere glad for alkohol, men hvor der også var masser af frihed – og hvad det har af betydning for at skabe en blandet person som Linse.

Den første del af bogen, hvor Linse fortæller om sin opvækst og erfaringer fra sin tid i fængsel og det kriminelle miljø, er langt den mest interessant. Den sidste del indeholder dog nok lige rigeligt om hunde og plastikoperationer for denne anmelders smag.

Find yderligere litteratur om mentalisering og udsatte børn, unge og voksne her.